Startersleningen maken wonen onbetaalbaar

De startersleningen die de Britse regering sinds 2013 verstrekt om starters op de woningmarkt te ondersteunen werkt averechts, zo blijkt uit onderzoek van The Times. Met het ‘Help to Buy’ programma kunnen starters meer geld lenen voor de aankoop van een huis, maar na een paar jaar kunnen we concluderen dat deze maatregel vooral heeft geleid tot een verdere stijging van de huizenprijzen. Starters moeten zich daardoor nog dieper in de schulden steken, terwijl projectontwikkelaars hun vastgoed duurder kunnen verkopen en er met de winst vandoor gaan.

Een onderzoek naar de ontwikkeling van de huizenprijzen in tien verschillende dorpen en steden in het Verenigd Koninkrijk wijst uit dat de huizen die in aanmerking komen voor een starterslening per vierkante meter bijna 15% duurder zijn dan woningen die niet in aanmerking komen. Dat is bijna evenveel als de starterslening die de overheid verstrekt, want die bedraagt 20% van de waarde van het huis (40% in Londen).

Meer belastinggeld naar woningmarkt

Projectontwikkelaars slaan munt uit deze situatie door de prijzen van nieuwe woningen en appartementen te verhogen. Ze weten dat starters meer kunnen lenen en passen hun prijzen daarop aan. Het resultaat is dat starters teveel geld betalen voor een woning en dat ze waarschijnlijk met een restschuld achterblijven als de overheid het stimuleringsprogramma stopt.

Sinds 2013 heeft de Britse overheid via het Help to Buy programma al meer dan £8 miljard in de woningmarkt gepompt. Dat geld kwam echter vooral terecht bij projectontwikkelaars en veel minder in nieuwbouwprojecten die het tekort aan woningen moeten oplossen. Dat blijkt ook uit de recordwinsten die twee van de grootste projectontwikkelaars deze week bekendmaakten.

Makelaars kennen al honderden voorbeelden van starters die door het ‘Help to Buy’ programma onder water staan. Dat probleem wordt nog groter als de huizenprijzen gaan dalen of als de overheid zou besluiten het programma stop te zetten.

Help to Buy

Het ‘Help to Buy’ programma geldt voor starters die 5% van de waarde van hun woning uit eigen zak kunnen betalen. Is dat het geval, dan geeft de overheid een lening ter waarde van 20% van de waarde van de woning. Een starter hoeft dan nog maar 75% van de waarde van het huis te lenen bij een bank. Wie een woning zoekt in Londen kan zelfs 40% van de aanschafwaarde via de overheid lenen, mits voldaan is aan de regel van 5% eigen inleg.

Voorstanders van de maatregel zeggen dat veel starters zonder het ‘Help to Buy’ programma niet in staat waren geweest een huis te kopen en op die manier vermogen op te bouwen. Door de stijgende huizenprijzen is het vermogen van huizenbezitters de laatste jaren toegenomen, terwijl huurders daar niet van profiteerden. Dit argument valt natuurlijk weg als er weer een crisis op de huizenmarkt uitbreekt en de prijzen dalen.

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders