Zuid-Korea pompt $440 miljoen in aandelenmarkt

De Zuid-Koreaanse regering heeft een fonds van $440 miljoen opgezet om de aandelenmarkt te ondersteunen, zo meldt de Financial Times. Een gedeelte van dat bedrag zal gebruikt worden om aandelen op de lokale markt te kopen, terwijl een ander gedeelte specifiek bedoeld is om de zwaarder getroffen technologie-index te ondersteunen.

In oktober gingen de beurzen wereldwijd onderuit, waarbij met name de Aziatische markten hard getroffen werden. De Zuid-Koreaanse Kospi Composite is deze maand al met 14% gedaald en stevent daarmee af op de slechtste beursmaand sinds de financiële crisis van 2008. Beleggers maken zich zorgen over een wereldwijde groeivertraging, oplopende geopolitieke spanningen en het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China.

Op de achtergrond spelen er ook andere zorgen mee, zoals de aanhoudende renteverhogingen door de Federal Reserve, waardoor een kapitaalvlucht terug naar de Verenigde Staten is ontstaan. Dat zet bedrijven in opkomende economieën onder druk, zeker als ze veel geld hebben geleend in dollars.

Zuid-Koreaanse Kospi index is dit jaar al bijna 20% gedaald. Blauw is de MSCI Asia Pacific Index (Bron: Bloomberg)

Ondersteuning aandelenmarkt

Zuid-Korea is niet het enige land dat haar aandelenmarkt op dit moment ondersteunt. Ook de Chinese regering heeft deze maand al verschillende stimuleringsmaatregelen genomen om de daling van de CSI 300 index af te remmen. Vorige week ging deze belangrijke beursgraadmeter opeens met 4% omhoog door ingrijpen van de regering, een techniek die in 2015 voor het laatst werd toegepast om de aandelenmarkt te kalmeren. De Chinese regering besloot in te grijp op advies van Liu He, de belangrijkste economische adviseur van president Xi Jinping.

De $440 miljoen die Zuid-Korea heeft klaargelegd om de aandelenmarkt te ondersteunen is slechts een druppel op een gloeiende plaat, want er zijn beleggingsfondsen die dagelijks dergelijke volumes aan aandelen verhandelen. Het noodfonds zal dan ook vooral op tactische momenten worden ingezet om het sentiment in de markt te ondersteunen.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo