A Secretive Banking Elite Rules Trading in Derivatives

Derivaten. De grote Wall Street banken kunnen er niet genoeg aan verdienen. Reden voor de New York Times om een zeer uitgebreid artikel te wijden aan het schimmige spel rond derivaten. De NY Times beschrijft hoe grote Amerikaanse banken op alle mogelijke manieren de concurrentie buiten de deur weet te houden. Zij kunnen door deze kartelvorming gigantische winsten genereren.
De New York Times stelt de kartelvorming aan de kaak, maar de krant beschrijft niet de gevaren die van deze handel uitgaan. Het probleem met derivaten bestaat uit eigenlijk uit drie zeer fundamentele gebreken.
Ten eerste is er geen verzekerd belang vereist. Je kan in Nederland bijvoorbeeld geen levensverzekering op het leven van je buurman afsluiten. Immers, je hebt geen verzekerd belang. Bovendien zou je hem een handje kunnen gaan helpen. Dit kan met derivaten dus wel. Het gevolg is ook dat men zich in een meervoud kan verzekeren. JP Morgan heeft dit bijvoorbeeld in Kazachstan gedaan. Zij hadden een groter belang bij het faillissement van de grootste Kazachse bank dan bij het redden van die bank om zodoende het grootste deel van hun lening terug te krijgen.
Het tweede gebrek is dat er geen reserve-verplichtingen zijn voor verzekeraars, de aanbieders van o.a. credit default swaps. Die reserves zijn er dan ook vrijwel niet. Dat betekent dat die risico's direct aan de balans zijn gekoppeld. Als men moet uitbetalen dan loopt men soortgelijke risico's als AIG. Het geld is er niet en dan men valt men om (wat uiteraard niet mag gebeuren om verdere schade te voorkomen..).
Het derde gebrek is dat er geen enkele transparantie bestaat. Er is geen beurs die regels ten behoeve van transparantie instelt. Dit leidt ertoe dat het onmogelijk is om te achterhalen wie welke risico's neemt. Wanneer een grote speler, zoals met Lehman Brothers bleek, omvalt dan ontstaat er een gigantisch probleem. Financiële partijen kunnen elkaar niet langer vertrouwen en de financiële markten drogen op.
Na 2008 zijn alle hervormingen op het gebied van derivaten door de machtige Wall Street lobby tegengehouden. Tijd voor de New York Times om dus de oneerlijke concurrentiestrijd uit te leggen. Maar wat zou het hen sieren om ook de gebreken van de derivatenhandel zelf uit te leggen. Te meer de omvang van deze markt de wereldeconomie 15 keer overtreft.
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo