Banken Cyprus gaan weer open, wat kunnen we verwachten?

Om de heropening van de banken in goede banen te leiden is er extra bewaking opgesteld bij de bankautomaten, om chaotische toestanden te voorkomen. Daaaast is er de afgelopen dagen, zoals Marketupdate eerder al schreef, een enorme hoeveelheid contant geld ingevlogen. Er wordt gesproken van enkele miljarden aan briefgeld, dat onder strenge bewaking verspreid is over de pinautomaten van het land. Het bedrijf G4S heeft de taak op zich genomen om de banken van geld te voorzien. Daarvoor heeft het bedrijf de afgelopen nacht 750 man personeel ingezet.

“De vraag is veel groter dan onze capaciteit… Sinds de crisis begonnen is zijn we geen dag gesloten geweest”, zo verklaarde Arghyrou van de Cypriotische afdeling van G4S tegenover Reuters. Ik heb nooit zoiets als dit meegemaakt, gezien vanuit het veiligheidsperspectief. Hij vertelde dat ook grote bedrijven verzoeken neerleggen bij G4S om hun voorraad contant geld te bewaken.

De Cypriotische banken gaan pas om 11 uur Nederlandse tijd open. Het is de vraag hoe massaal de opkomst zal zijn, want erg veel geld valt er nog steeds niet te halen. Dagelijks is er per persoon per bank een opnamelimiet van €300 ingesteld. Voor buitenlandse rekeningen mag naar verluid €5.000 per dag opgenomen worden, eveneens een minimaal bedrag in verhouding tot wat sommige buitenlandse spaarders op hun rekening geparkeerd hebben. Ook overboekingen naar het buitenland zijn beperkt. Volgens Yiangos Demetriou, hoofd toezichthouder van de centrale bank van Cyprus, zei dat het gebruik van creditcards niet zal beperkt wordt binnen Cyprus. In het buitenland geldt er een limiet van €5.000 krediet per maand.

Al deze beperkingen moeten voorkomen dat spaarders massaal hun geld van de bank halen, waardoor de banken alsnog in de problemen zouden kunnen komen. Grote spaarders zien hun vermogen boven de €100.000 omgezet worden in aandelen van de Bank of Cyprus, dat geld zal hoogstwaarschijnlijk ook niet meer vrijgegeven worden.

Er zal beveiliging aanwezig zijn bij de banken om alles in goede banen te leiden en eventuele wachtrijen in de gaten te houden, zo verklaarde Arghyrou. “Dit doen we eigenlijk om de klanten en het bankpersoneel een veilig gevoel te geven”, zo lezen we op CNBC. Het beveiligingsbedrijf zegt 18% van haar omzet te halen uit geldtransporten, een markt die het moeilijk heeft in de ontwikkelde economieën.

Moody's

Volgens de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's is de kans dat Cyprus de euro moet verlaten gegroeid. Dat maakte ze gisteravond bekend. De economische crisis en de nieuwe restricties aan het kapitaalverkeer worden door de kredietbeoordelaar aangehaald als redenen om het land af te waarderen. Toch zal een Cypriotische exit niet voor de hand liggen, omdat het land en de bankensector daarmee nog verder in de problemen zullen komen. De timing van kredietbeoordelaars is wederom opmerkelijk, pas als alle kaarten op tafel liggen durft Moody's er een uitspraak over te doen. De kredietbeoordelaar heeft per bank een inschatting gemaakt van de situatie, die toelichting kunt u hier vinden.

Een vrachtwagen met contant geld in Cyprus, als we het goed ingevoerde @russian_market mogen geloven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.