Britse banken houden mogelijk £60 miljard aan verliezen verborgen

HSBC – de grootste bank naar balanstotaal – houdt volgens PIRC op deze manier £10,4 miljard aan verliezen verborgen voor de buitenwereld. RBS en Barclays moeten nog respectievelijk £9,4 en £7,3 miljard afschrijven op slechte leningen. Lloyds Banking Group heeft £2,5 miljard aan afschrijvingen achterwege gelaten en voor Standard Chartered zou dat bedrag uitkomen op £2,2 miljard. Gezamenlijk gaat het om £31,8 miljard dat nog afgeschreven moet worden op de slechte leningen uit de totale portefeuille.

Verborgen verliezen

Het onderzoek van PIRC laat zien dat banken te weinig afschrijven op slechte leningen door nieuwe boekhoudkundige regels. Slechte leningen kunnen op deze manier verborgen blijven op het resultatenoverzicht van de bank. PIRC gebruikte voor dit onderzoek de oudere GAAP (General Agreed Accounting Principles) accounting regels toe, regels die voor veranderingen in 2005 al honderd jaar hetzelfde waren gebleven. Op basis van die oudere boekhoudkundige regels werden de cijfers voor 2012 opnieuw doorgerekend.

Afgezien van de Basel regels, die vereisen dat banken de helft van het verwachte verlies in een betreffend jaar bekendmaken, verschijnen de slechte leningen niet op het resultaat van de banken volgens de Inteational Financial Reporting Standards (IFRS). In december veranderde de US Financial Accounting Standards Board (FASB) al een regel die voorschreef dat banken alleen voorzieningen hoeven te treffen voor verliezen die ze de komende 12 maanden verwachten op hun leningen. Sinds december geldt dat banken voorzieningen moeten treffen voor de hele looptijd van de leningen.

Boekhoudregels

Volgens Tim Bush, hoofd financieel analist bij PIRC en criticus van de IFRS, geven de komende twaalf maanden alleen geen goed beeld van de kosten en opbrengsten van een lening. “Het mag duidelijk zijn dat slechte leningen die RBS en HBOS (onderdeel van Lloyds Banking Group) in 2006 en 2007 verstrekten de eerste vier tof vijf jaar nog wel rendeerden. Daardoor kan een termijn van twaalf maanden nog steeds de indruk wekken dat een slechte lening winstgevend is. Het FASB model is het model waar de Amerikaanse Federal Reserve de voorkeur aan heeft gegeven en dat heeft laten zien dat het Ameriksaanse banksysteem nu goed functioneert”.

De waarschuwing van PIRC volgt op druk vanuit de Britse toezichthouder, die ook wil weten hoeveel verliezen er verborgen worden gehouden door de bankensector en de zogeheten 'building societies'. Volgens de Bank of England is het verborgen verlies van deze financiële instellingen nog veel groter, namelijk £60 miljard. Deze instellingen hebben nog een paar weken de tijd om plannen aan te leveren waarmee ze deze verborgen gaten in de begroting denken te kunnen dichten.

Hogere kapitaaleisen

De parlementaire commissie voor bankenregels gebruikte haar tweede rapport op duidelijk te maken dat de reserves van Britse banken nog te laag zijn om te voldoen aan de kapitaaleisen. Het rapport maakte de aanbeveling aan de Britse overheid om banken onder druk te zetten en ze te dwingen hun reserves te versterken. Volgens deze commissie waren de argumenten om geen hoger kapitaaleisen te verlangen extreem zwak.

De Financial Policy Committee (FPC) van de Bank of England berekende eind vorig jaar al dat de verborgen verliezen door te weinig afschrijvingen in de Britse financiele sector wel £60 miljard kunnen bedragen. De Telegraph schrijft dat we nog deze maand een reactie van de banken kunnen verwachten over dit probleem. Naar verwachting zullen banken niet meteen met meer reserves op tafel komen om deze verborgen verliezen af te dekken. In plaats daarvan zullen de banken gaan herstructureren en enkele jaren de tijd nemen om hun kapitaalratio op te schroeven.

Barclays is volgens de Telegraph al begonnen met het uitbreiden van haar reserves. Die moeten tussen nu en 2015 aansterken van £66 naar £75 miljard. RBS heeft plannen om activiteiten op de Amerikaanse markt af te stoten en de investeringsbank in te krimpen. De Nationwide Building Society heeft plannen om voor £500 miljoen aan nieuwe aandelen uit te schrijven. HSBC maakte bekend dat het al voldoet aan de hogere kapitaaleisen en dat het om die reden haar dividend uitkering heeft verhoogd.

 

Bankfiliaal van HSBC (Bron: Bloomberg/Getty Images)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.