Britse banken schrapten 189.000 banen sinds begin crisis

Wereldwijd is het totale personeelsbestand van de vier grootste Britse banken (RBS, HSBC, Lloyds en Barclays) tegen het einde van dit jaar bijna 24% kleiner dan in 2008. In de hoogtijdagen stonden er in totaal 795 duizend mensen op de loonlijst bij deze vier financiële instellingen. Bloomberg schat in dat het aantal werknemers eind dit jaar weer terug is op het niveau van 2004.

Financiële instellingen staan onder druk van aandeelhouders om de winstgevendheid per aandeel op peil te houden. Tegelijkertijd stellen toezichthouders strengere eisen aan het eigen vermogen en de kapitaalratio van de bank (Basel III). Om aan beide eisen te kunnen voldoen worden banken steeds meer gedwongen te snijden in hun vaste kosten. Ontslagrondes en de verkoop van minder goed presterende bedrijfsonderdelen zijn de aangewezen methodes om deze doelstelling te bereiken.

De vier grote Britse banken haalden het afgelopen jaar een omzet van £108 miljoen, een daling van 13% ten opzichte van 2008. De kosten als percentage van de totale omzet stegen gedurende deze periode, zo schrijft Bloomberg op basis van haar onderzoek. “De aanhoudende bezuinigingen en ontslagrondes weerspiegelen de moeilijke marktomstandigheden”, zo verklaarde analist Simon Maughan van Olivetree Securities tegenover Bloomberg. “De gigantische ontslagrondes hebben we waarschijnlijk al gehad, maar daarmee is niet gezegd dat het personeelsbestand niet verder omlaag kan”.

Personeelskosten

“De reductie in het personeelsbestand wordt gedreven door drie dingen: Economische krimp, tegenvallende inkomsten uit de ‘investment banking’ afdeling en een krimp in het budget voor personeel om de beloofde winstdoelstelling voor de aandeelhouders te halen”, zo legde Ismail Erturk van de Manchester Business School uit.

Volgens Erturk ligt de nadruk teveel op het terugdringen van het personeelsbestand en te weinig op de training van het personeel. Goed opgeleid personeel kan volgens Erturk beter advies geven over de producten en diensten die de bank verkoopt. Ook kunnen ze klanten beter uitleg geven over de kosten, waardoor kostbare schandalen makkelijker voorkomen kunnen worden.

Onderdelen verkopen

Naast het ontslaan van personeel snijden banken ook in hun activiteiten. Door minder winstgevende afdelingen van de hand te doen hebben de vier grote Britse banken hun balanstotaal sinds 2008 al met 1,7 biljoen pond verkleind. HSBC, de grootste bank van Europa, heeft onder leiding van Stuart Gulliver al $4 miljard aan kosten bespaard door 52 bedrijfsonderdelen te sluiten. Onlangs schreven we op Marketupdate dat deze bank nog eens 14.000 arbeidsplaatsen gaat schrappen tussen nu en 2016. Ten opzichte van 2008 is het personeelsbestand van HSBC al met 59.000 gekrompen. RBS, de grootste staatsbank van Groot-Brittannie, zal eind dit jaar 78.000 arbeidsplaatsen minder hebben dan in 2008. Deze bank heeft ook moeite om de winst op peil te houden en het aandeel van de overheid in de bank te verkleinen.

Bloomberg schrijft dat de kostenbesparingen van banken hun vruchten hebben afgeworpen, want de FTSE 350 Banks Index van de zes grootste banken is alleen dit jaar al met 15% in waarde gestegen. Lloyds staat 27% hoger, Barclays won 25%, HSBC steeg dit jaar al met 15% en ook RBS staat 2,7% hoger ten opzichte van begin dit jaar.

“De aandelenkoersen gaan omhoog omdat banken snijden in de kosten”, aldus bankanalist Sandy Chen van Cenkos Securities. “Als inkomsten dalen is het gerechtvaardigd om personeel te ontslaan en lagere lonen te betalen”.

Britse banken snijden in personeelsbestand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.