“Britse financiële sector zal komende zes maanden 43.000 banen schrappen”

Banken, verzekeraars, vermogensbeheerders en andere financiële instellingen hebben het laatste kwartaal naar schatting 25 duizend banen geschrapt. In het eerste kwartaal van 2013 zullen er nog eens 18 duizend banen in deze sector – die vooral in Londen erg groot is –  verloren gaan. Dat is althans de conclusie van een onderzoek dat werd uitgevoerd door de grootste lobbygroep van bedrijven in Groot-Brittannie en door PriceWaterhouseCoopers LLP en dat vandaag gepubliceerd werd.

Wereldwijd zijn er sinds het begin van 2012 al meer dan 115 duizend arbeidsplaatsen verloren gegaan in de financiële sector. Het banenverlies is het gevolg van kostenbesparingen enerzijds en het afstoten of afbouwen van bepaalde bedrijfsactiviteiten anderzijds, zo blijkt uit data die Bloomberg verzameld heeft. Morgan Stanley, dat ook in Londen actief is met handel in aandelen, is van plan de komende weken ongeveer 1.600 banen te schrappen bij haar investeringsbank en bij haar ondersteunende dienstverlening. Het in New York gevestigde Citigroup maakte in december bekend dat het wereldwijd 11.000 banen wil schrappen en dat het zich tegelijkertijd terug wil trekken uit bepaalde opkomende markten om kosten te besparen.

Strengere kapitaaleisen

Door strengere kapitaaleisen moeten banken zoals het Zwitserse UBS de hoeveelheid risicovolle bezittingen op haar balans afbouwen. HSBC, de grootste bank van Europa, heeft bepaalde bedrijfsonderdelen verkocht om de winstgevendheid te vergroten en het Britse Barclays heeft aangegeven dat het zal snijden in bepaalde bedrijfsactiviteiten die onvoldoende winst opleveren of die schadelijk kunnen zijn voor de reputatie van de bank.

In het vierde kwartaal van 2012 kromp het aantal werknemers in de Britse financiële sector voor de derde maand op rij, maar het tempo waarin banen verloren gaan lijkt de laatste tijd weer wat aan te trekken. Ook het volgende staat in het rapport van de CBI: “Het verloop in het personeelsbestand steeg sterker dan verwacht en was ook hoger dan in het voorgaande kwartaal. Tegelijkertijd daalden de personeelskosten als percentage van de totale kosten, een trend die zich naar verwachting zal versterken in het volgende kwartaal”.

Sinds de piek van het laatste kwartaal van 2008 zijn er netto al 132 duizend banen verloren gegaan in de Britse financiële sector. Op de piek bood de financiele sector van het land plaats aan ongeveer 1 miljoen mensen.

“Jonge recruten schuwen financiële sector”

“Naast een toenemend aantal gedwongen ontslagen valt op dat bankiers op steeds jongere leeftijd met pensioen gaan. Ook zien we dat steeds meer jonge recruten de financiële sector schuwen en een baan zoeken in een sector die een minder besmet imago heeft”, zo stelt Kevin Burrowes van de financiële dienstverlener PriceWaterhouseCoopers. “Voor jonge professionals is het geen aantrekkelijke plek om heen te gaan. Men is minder aangetrokken tot de afdeling bankieren en kapitaalmarkten binnen ons bedrijf, terwijl dat in het verleden de meest populaire sector was om in te werken”, zo merkt Burrowes op.

Uit het onderzoek van CBI en PriceWaterhouseCoopers blijkt dat een kwart van de financiële dienstverleners in de laatste drie maanden van 2012 de omzet zag stijgen. Dertig procent liet een dalende omzet zien in het laatste kwartaal van het afgelopen jaar. Voor het onderzoek werden in totaal 94 bedrijven in de financiële sector ondervraagd, waaronder banken, verzekeraars, vermogensbeheerders en aandelenhuizen.

Vacatures in het financiële district van Londen en elders in de hoofdstad werden in korte tijd een stuk schaarser. Waren er in november nog 2.079 vacatures, een maand later was dat aantal teruggelopen tot 1.323, een daling van 36%. De ontslagen die in het vierde kwartaal vallen hangen voor een deel samen met bonusuitkeringen, waarvoor geld vrijgemaakt wordt. Volgens het onderzoek verandert het basissalaris van de helft van alle mensen die werkzaam zijn in de Britse financiële dienstverlening niet, hun inkomen is voor een belangrijk gedeelte afhankelijk van variabele bonussen. Niet alle werknemers in de City zijn even succesvol, want het aantal mensen dat dit jaar geen bonus verwacht te krijgen verdubbelde naar 22%.

“Britse financiele sector zal komende zes maanden 43.000 banen schrappen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.