DNB: Kwaliteit crisisplannen pensioenfondsen voor verbetering vatbaar

De Nederlandsche Bank schrijft dat het nut en de noodzaak van een kwalitatief goed crisisplan, gelet op de ontwikkelingen in de financiële sector, onverminderd hoog is. Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van alle onderzochte fondsen onvoldoende is voorbereid op een crisissituatie.

De DNB schrijft op haar website het volgende: 

''In een financieel crisisplan staan maatregelen en procedures die worden ingezet in een crisissituatie. Daarmee geeft het bestuur vooraf aan zichzelf en aan de deelnemers duidelijkheid over wat er moet gebeuren in een crisissituatie. DNB heeft in 2011 haar beleid in een Beleidsregel financieel crisisplan pensioenfondsen uitgewerkt omdat bleek dat veel fondsen niet goed waren voorbereid op een diepe crisis. Fondsen hebben tot 1 mei 2012 de gelegenheid gehad een financieel crisisplan op te stellen. Nagenoeg alle fondsen hebben inmiddels een plan.''

Onderstaand cirkeldiagram laat zien hoe de AFM en DNB de kwaliteit van de crisisplannen beoordelen. De helft presteert goed of voldoende, de andere helft onvoldoende of slecht. De kwaliteit van financiële crisisplannen zou op met name de volgende terreinen verbeterd kunnen worden, zo schrijft de DNB op haar website:

  • duidelijkere prioritering van de te treffen maatregelen
  • duidelijkheid over het moment van korten op pensioenen
  • het in besluitvormingsprocessen rekening houden met calamiteiten
  • duidelijkheid over wat het pensioenfonds richting deelnemers communiceert, op welk  moment, en hoe
  • de vraag hoe invulling wordt gegeven aan evenwichtige belangenafweging

Kwaliteit crisisplannen  pensioenfondsen is voor verbetering vatbaar, zo concluderen DNB en AFM na onderzoek (Bron: DNB)

Dekkingsgraad

De DNB en de AFM hebben de onderzochte pensioenfondsen op de hoogte gebracht van de resultaten. Daarbij hebben ze als voorbeeld een goed en een slecht crisisplan naast elkaar gezet en aandachtspunten beschikbaar gesteld aan alle pensioenfondsen. Op dit moment is de dekkingsgraad van de pensioenfondsen bijzonder matig. Met een index van 100 punten lijkt men genoegen te nemen, maar om ook te kunnen corrigeren voor inflatie zouden pensioenfondsen eerder een dekkingsgraad van 150 moeten hebben om aan alle verplichtingen voor alle generaties te kunnen voldoen. Het ziet er vooralsnog niet naar uit dat een dergelijke dekkingsgraad snel bereikt zal worden.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo