Financiële oorlogsvoering: BATS werd doelbewust aangevallen met algoritme

Het is vrijwel niet uit te leggen vanwege de nauwelijks te vertalen terminologie en derhalve gaan we even wat korter door de bocht om dit begrijpelijk te houden. Voor een inleiding verwijzen we u naar de berichtgeving van eerder vandaag: Dagelijkse Kost 28 maart 2012.

De belangrijkste conclusie van het debacle met de beursgang van BATS die vrijdag j.l. op het allerlaatste moment werd teruggetrokken, is dat er sprake was van kwade opzet in de crash van het aandeel van BATS. De onderstaande twee grafieken doen één en ander vermoeden en dat komt door het vrijwel perfecte patroon: een speciaal geprogrameerd algoritme was erop uit om het aandeel van BATS naar 0 te krijgen.

En de tweede grafiek die het patroon gestyleerd en logaritmisch weergegeeft:

Wat op deze grafieken te zien is, komt neer op één algoritme dat Nanex heeft kunnen herleiden naar de Nasdaq, één van de concurrenten van BATS. Nanex weet dit omdat zij alle data van alle Amerikaanse beurzen opslaat voor analyse die Nanex vervolgens verkoopt aan individuele partijen die zodoende handelspatronen in een virtueel nagebouwde simulatie kunnen analyseren. Nanex krijgt echter niet alle data zodat zij van elke handelaar op beurzen weet wat zij aan handelsorders verstuurd hebben. De data die Nanex opslaat (en van beurzen koopt) zijn geanonimiseerd.

Wat Nanex wel met de handelsdata kon vaststellen is dat er gebruik gemaakt werd van een speciaal handelsprotocol (een “intermarket swoop order”) die in principe alleen mogelijk is met directe toegang vanuit de servers van de Nasdaq. Dat zou dus kunnen betekenen dat het om een algoritme gaat van de concurrent van BATS: de Nasdaq zelf. Aan het patroon valt af te leiden dat dit specifieke algoritme geprogrammeerd was om het aandeel van BATS naar $0 te bewegen – op de dag van en voorafgaand aan de beursgang – en dat het hierin glansrijk is geslaagd spreekt voor zichzelf. Nanex merkt zelf op:

Look at the timing! There are many quotes lasting less than 1/10,000 of a second in there! (10 quotes/millisecond). And note the almost perfect 45 degree line in log-scaled blue line below.
    
Had to be from same algo. Way too perfect. Way. Too. Perfect.

If BATS' system hadn't failed, this algo would have likely been obscured.

De conclusie van Nanex maakt het erg saillant want op de dag dat BATS naar de beurs zou gaan om kapitaal op te halen om te investeren in hun beurs, werd zij zelf keihard naar beneden 'gefietst' met een zelfde soort algoritme dat zij zelf mogelijk maakt op haar beurs. Iets dat we kennen van de papieren markt van goud en zilver.

De algoritme's jagen echte beleggers weg van beurzen en voeren meer en meer een onderlinge oorlog uit waarbij kennelijk concurrende beurzen elkaar aanvallen en elkaar compleet de veieling in weten te handelen. BATS bestaat nog, maar wie vertrouwt er nu nog op de betrouwbaarheid van hun systeem? En dat wijst op tenminste één motief om BATS aan te vallen.

Wat u moet onthouden over High Frequency Trading? Het is hypersnel, hypercomplex, hyperhypocriet en zonder enige vorm van toezicht (de SEC doet helemaal niets, zie ons bericht van vorig jaar) en belangrijker, er is een hypergebrek aan handhaving van spelregels.

De Amerikaanse beurshandel anno 2012: Rest In Peace.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo