Financiële oorlogsvoering: BATS werd doelbewust aangevallen met HFT algoritme

Financiële oorlogsvoering: BATS werd doelbewust aangevallen met HFT algoritme

Vanochtend kwam het al uitgebreid aan bod in de Dagelijkse Kost, maar volgens de laatste update was er geen sprake van een systeemstoring bij BATS, maar werd de beurs doelbewust onder vuur genomen door een computeralgoritme afkomstig van concurrent Nasdaq. Bizarro wereld!

Het is vrijwel niet uit te leggen vanwege de nauwelijks te vertalen terminologie, en derhalve gaan we even kort door de bocht. Wat blijkt het geval te zijn? De onderstaande twee grafieken doen één en ander vermoeden en dat komt door het vrijwel perfecte patroon:

Wat op deze grafieken te zien is, komt neer op één algoritme dat Nanex heeft kunnen herleiden naar de Nasdaq, een concurrent van BATS. Nanex slaat alle data van alle Amerikaanse beurzen op voor analyse die zij verkopen aan individuele partijen en zodoende kan men alle handel in een virtueel nagebouwde simulatie afspelen. Nanex krijgt echter niet alle data zodat zij van elke handelaar op beurzen weet wat zij aan handelsorders verstuurd hebben. De data die Nanex opslaat (en van de beurzen kopen) zijn dus geanonimiseerd.

Wat Nanex wel kon met de data van afgelopen vrijdag is het volgende. Nanex kon aan de hand van de data het type order vaststellen. Dat type werkt direct vanuit het systeem van Nasdaq en zou mogelijk een algoritme van de Nasdaq zelf kunnen zijn.

Aan het patroon valt af te leiden dat dit specifieke algoritme  geprogrammeerd was om het aandeel van BATS naar $0 te bewegen. Dat het hierin glansrijk is geslaagd spreekt voor zichzelf.

En dat maakt het wel heel erg saillant. Op de dag dat BATS naar de beurs zou gaan om kapitaal op te halen om te investeren in financiële list en bedrog, werd zij zelf keihard bedrogen met hetzelfde soort list en bedrog. Anders gezegd, de algoritme's die beleggers op beurzen wegjagen, voeren een onderlinge oorlog uit waarbij men elkaar compleet in de veieling weet te handelen. Hypersnel, hypercomplex, hyperhypocriet en zonder enige vorm van toezicht en een hypergebrek aan handhaving.

Beurshandel anno 2012: Rest in peace.

 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo