Janet Yellen zal Bernanke vervangen als het boegbeeld van de Federal Reserve, zo schrijft de Wall Street Journal. Vanmiddag om 3 uur Amerikaanse tijd zal Obama de nieuwe topvrouw van de Amerikaanse centrale bank formeel aankondigen. “Met deze keuze komt er een einde aan een ongebruikelijk lang debat dat eind juni al begon, toen Bernanke duidelijk maakte dat hij niet nog een termijn zou uitzitten als FED-voorzitter.”

Timing

De aankondiging van Janet Yellen komt op een bijzonder moment, want de government shutdown is nog steeds actief en er is ook nog geen overeenkomst bereikt over de verhoging van het schuldenplafond. Sinds 1 oktober hebben een aantal overheidsinstanties die als niet-essentieel worden bestempeld al hun deuren moeten sluiten en nu dreigt er een veel groter probleem te ontstaan.

Als topvrouw van de Federal Reserve kan Yellen slechts toekijken hoe de Democraten en Republikeinen elkaar in de haren vliegen. Wel kan ze met haar monetaire beleidsinstrumenten proberen de rust op de financiële markten te bewaren. Men verwacht dat Yellen voorlopig niets zal aanpassen aan de rente en het stimuleringsprogramma van $85 miljard per maand.

Janet Yellen

Janet Yellen (67) werd in 2010 al genomineerd om vicevoorzitter van het Federal Reserve systeem te worden. De afgelopen jaren heeft ze Bernanke bijgestaan in de vormgeving van het monetaire beleid. Binnen het Federal Reserve systeem staat ze bekend om haar voorkeur voor een uitermate soepel monetair beleid, waarbij ze de voorkeur geeft aan het verlagen van de werkloosheid boven het in toom houden van de inflatie. Als Yellen moest kiezen tussen deze twee mandaten zou ze de eerste kiezen, zo schrijft Reuters. In 1995 zou ze gezegd hebben dat de inflatie verder mag oplopen boven de grens van 2%, indien dat nodig is om de werkloosheid terug te brengen.

Tussen 2004 en 2010 was Yellen president van de Federal Reserve van San Francisco, waar ze verantwoordelijk was voor het monetaire beleid. Tussen 1994 en 1997 was Yellen ook al één van de gouverneurs in het Fed-bestuur. Tussen 1997 en 1999 heeft ze ook niet stil gezeten, want in die tijd ga Yellen leiding aan de groep van economisch adviseurs onder president Bill Clinton.

In haar loopbaan heeft Yellen les gegeven aan de University of California, Berkeley, Harvard University en de London School of Economics. Ze is getrouwd met Nobelprijswinnaar en econoom George Akerlof, die ze in 1977 als collega leerde kennen bij de Amerikaanse centrale bank. Samen hebben ze één zoon, die nu werkzaam is als economie professor.

Janet Yellen volgt Ben Bernanke op

Janet Yellen wordt nieuwe boegbeeld van de Federal Reserve

Goudstandaard seminar