Klaas Knot: “Er mankeerde weinig aan de woorden van Dijsselbloem”

Eerder deze week uitte het Franse ECB-directielid Benoît Coeuré nog zware kritiek op de manier waarop Dijsselbloem het heeft aangepakt, zo schrijft het Financieel Dagblad. Dijsselbloem zei eerder tegenover Reuters dat spaartegoeden die niet verzekerd zijn niet per definitie buiten schot kunnen blijven als banken in nood geherkapitaliseerd moeten worden. Ook in de Nederlandse media heeft Dijsselbloem herhaaldelijk gezegd dat de kosten van het redden van banken niet meer de facto op de belastingbetaler afgewenteld moeten worden. In plaats van alle lasten af te wentelen op de maatschappij als geheel wil Dijsselbloem voortaan eerst de direct betrokkenen aanpakken.

Het FD sprak uitgebreid met Klaas Knot en tekende het volgende citaat van de DNP-president op: “De inhoud van zijn opmerkingen komt eigenlijk neer op de benadering die in Europa langer op tafel ligt. Die benadering gaat onderdeel worden van het Europese afwikkelingsbeleid.” Het FD duidt deze uitspraak, voor zover dat nog nodig is. De krant schrijft dat Klaas Knot feitelijk doelt op het beheerst ontmantelen of verstevigen van de probleembanken.

Vanuit Europa ligt er een nieuwe benadering op tafel, één die radicaal anders is dan de benadering die Angelsaksische landen volgen. In plaats van de verliezen grotendeels af te wentelen op de belastingbetaler (of minstens zo erg: de centrale bank), gaat men in Europa juist de belastingbetaler zoveel mogelijk ontzien en de pijn terugbrengen naar aandeelhouders en schuldeisers. Dat fenomeen noemt men ook wel  'bail-in', het tegenovergestelde van de klassieke 'bailout' die de agelopen jaren gehanteerd werd als een bank in de problemen kwam.

Klaas Knot staat achter uitspraken Dijsselbloem (Afbeelding via ANP)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.