Ondanks een relatief grote economische groei heeft de verslechterende economie in de rest van de wereld ook de Chinese economie geraakt. De Chinese beurs bevindt zich momenteel op het laagste punt van de afgelopen 30 maanden. Het ondersteunen van haar eigen banken is het eerste sterke teken van Beijing dat ze het vertrouwen in de beurs en de economie wil herstellen. 
 
Huijin gaat in de komende dagen aandelen kopen van de vier grootste Chinese banken; Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank, Bank of China en Agricultural Bank of China. Volgens persbureau Xinhua is het beoogde doel van de stimulans om de activiteiten en ontwikkeling van financiële instituties, met een sleutelpositie in de Chinese economie, te ondersteunen en de aandelenprijzen van deze bedrijven te stabiliseren.
 
De laatste keer dat investeringsfonds Huijin zich in deze orde van grootte liet horen was bij de uitbraak van de kredietcrisis in september 2008. Toen had de ingreep aanzienlijk effect en maakte het de weg vrij voor een nog groter stimuleringspakket van de Chinese overheid van $625 miljard. Door hoge inflatie en grote schulden trekken economen de mogelijkheden van de Chinese overheid om de economie wederom met zulke bedragen te stimuleren echter in twijfel. De aankondiging had wel direct een positief effect op de Chinese beurs. 
 
Bron: