Spaanse banken lenen opnieuw meer geld bij ECB

De nieuwste data van de Spaanse bankensector is hier te vinden, terwijl de Italiaanse centrale bank haar nieuwste cijfers hier publiceert. De data werd door Zero Hedge samengevat in onderstaande grafiek, die in één oogopslag laat zien hoe de bankensector in Spanje en Italië is verzwakt. Vooral ded ontwikkelingen in Spanje trekken de laatste tijd veel aandacht. Onderstaande grafiek laat zien hoe de Spaanse banken gezamenlijk inmiddels voor in totaal €287,8 miljard hebben geleend bij de ECB, een toename van €24 miljard tussen april en mei.

De Italiaanse bankensector heeft in totaal €272,2 miljard geleend bij het loket van de ECB, een toename van slechts €2 miljard ten opzichte van een maand eerder. Zoals onderstaande grafiek laat zien hebben Spaanse banken nu, voor het eerst sinds juni vorig jaar, meer geleend van de ECB dan de Italiaanse banken. Destijds hadden we het nog over over bedragen van ongeveer €50 miljard, nu praten we over ruim het vijfvoudige.

Terwijl in Spanje vooral de private schulden (vooamelijk hypotheken) een probleem vormen op de balans van de banken kent Italië juist een zeer hoge staatsschuld. De staatsschuld van Spanje is momenteel ongeveer 69% ten opzichte van het BBP, terwijl Italië met een totale publieke schuld van €1.950 miljard (+120% BBP) zeer kwetsbaar is voor verder stijgende rentes op de obligatiemarkt. Maar ook beleggers weten dat de overheid zal moeten ingrijpen om de problemen bij de banken het hoofd te bieden. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat de rente op Spaanse 10-jaars leningen momenteel hoger ligt dan de Italiaanse obligaties met dezelfde looptijd (6,92% versus 6,16%).

Spaanse banken lenen nu meer bij ECB dan Italiaanse (Via Zero Hedge)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo