In de schaduw van Dexia werden de afgelopen 24 uur echter ook twee andere Europese banken genationaliseerd. De Griekse centrale bank maakte op maandag bekend dat de relatief kleine Griekse Proton bank gebruik gaat maken van het nieuwe Griekse reddingsfonds, genaamd Financial Stability Fund (FSF). Het FSF werd door de Griekse overheid en inteationale kredietverstrekkers opgezet om Griekse banken die niet meer op de markt geld kunnen lenen te herkapitaliseren. Proton bank heeft de twijfelachtige eer om als eerste van het reddingsfonds gebruik te maken. In feite betekent dit dat de bank genationaliseerd wordt. Volgens analisten hebben de problemen van de Griekse bank niet te maken met de Griekse nationale kredietcrisis maar met de bedrijfsvoering van Proton. 
 
De bankencrisis is niet alleen aan de Zuid-Europese landen besteed. De Deense Max Bank werd op zondag ook genationaliseerd. Max Bank heeft afgelopen jaren meerdere malen grote bedragen moeten afschrijven op slechte leningen en had een groot deel van haar vermogen in Deens vastgoed geïnvesteerd. Dit is volgens de Deense toezichthouder op de financiële markten één van de meest risicovolle sectoren om in te investeren. Max Bank zal voor een deel worden overgenomen door de Deense overheid en voor een deel door de Deense bank, Sparekassen Sjaelland A/S. De aankoop van Sparekassen Sjaelland A/S wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van het Deense nationale garantiefonds. Bij de nationalisering zullen de schuldeisers van de bank gespaard worden terwijl aandeelhouders hun investering wel kwijt zullen raken. 
 
De Europese Commissie heeft voorlopig ingestemd met de Deense steun aan de bank. Volgens de Europese Commissie is de steun nodig om de stabiliteit van het Deense financiële systeem te behouden.
 
Bronnen: