De waardering van aandelen is weer terug op het niveau van vlak voor het uitbreken van de financiële crisis van 1929. Dat zegt althans de Shiller P/E ratio, een veel gebruikte indicator die gebaseerd is op de koers/winst verhouding van aandelen over de afgelopen tien jaar. Vlak voor de beurscrash van toen stond de lange-termijn koers/winst verhouding van de beursgenoteerde bedrijven bijna op 30, een niveau dat vergelijkbaar is met dat van nu.

Je zou de Amerikaanse aandelen op dit moment overgewaardeerd kunnen noemen, maar dat hoeft niet te betekenen dat er snel een correctie zal plaatsvinden. De ervaring van eind jaren negentig leert ons dat aandelen nog veel verder in prijs kunnen stijgen, voordat een correctie plaatsvindt. Toen bereikte de gemiddelde koers/winst verhouding over een periode van tien jaar zelfs een hoogtepunt van meer dan 40.

Volgens sommige beleggers kunnen de aandelenkoersen nog veel verder stijgen, omdat de aandelenmarkt door de extreem lage rente aantrekkelijker is geworden ten opzichte van de obligatiemarkt. Sommige beleggers beschouwen aandelen zelfs als veilige haven, waar een zekere premie aan toegekend moet worden. Hoe dan ook, na een bull market van ruim zeven jaar kunnen we niet meer zeggen dat aandelen goedkoop zijn.

shiller-pe-ratio

Aandelen weer net zo duur als voor de crash van 1929 (Grafiek via twitter)