Aandelenmarkt China sluit 7,4% lager

china-stock-market1De Shanghai Stock Exchange is vrijdag met een verlies van 7,4% gesloten, de grootste daling op één handelsdag in vijf maanden tijd. Het sentiment is de laatste weken plotseling omgeslagen en veel beleggers hebben het vertrouwen in de bull market verloren. Door de hoge aandelenkoersen waren beleggers al wat nerveuzer geworden, dus er was niet veel voor nodig om de markt te doen kantelen. De exacte aanleiding is natuurlijk moeilijk aan te wijzen, maar het is aannemelijk dat men zich ook in China zorgen maakt over de Griekse schuldencrisis. Europa is een belangrijke handelspartner van China en berichten over een mogelijke Griekse ‘exit’ uit de Eurozone of het wegstrepen van schulden doen het vertrouwen van Aziatische beleggers geen goed.

Ook werd de mogelijkheid om met geleend geld aandelen te kopen ingeperkt. Het kopen van aandelen met geleend geld heeft de koersen de afgelopen maanden sterk opgedreven, evenals het terugkopen van eigen aandelen door Chinese bedrijven.

Twee weken geleden bereikte de Shanghai Stock Exchange een recordniveau van 5.166 punten, ruim 50% hoger dan de koers van begin dit jaar. In de laatste twee weken crashte de index echter met bijna 19% naar 4.192,87 punten. De Chinese aandelenmarkt bleef zes jaar achter bij Europese en Amerikaanse aandelenindices, maar in zeer korte tijd werd een inhaalslag gemaakt. De rally was zo sterk dat een correctie als deze te verwachten viel. Wanneer dat zou gebeuren, dat was op voorhand niet te zeggen.

shanghai-composite-crash

De Chinese beurs was het afgelopen jaar sterk gestegen

china-stock-market-movements-daily

Het koersverloop van de Chinese beurs over de afgelopen dagen

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *