AEX stijgt naar hoogste niveau in vijf jaar

De AEX-index opende vanmorgen bijna een procent hoger op ruim 380 punten en kan daarmee sluiten op het hoogste niveau in vijf jaar. Aandelenbeleggers reageerden positief op het nieuws dat Larry Summers uit de race is om de opvolger te worden voor Ben Bernanke. Summers was van plan het stimuleringsprogramma nog sneller af te bouwen, maar nu dat ‘gevaar’ geweken is durven beleggers hun verwachting voor de aandelenmarkt naar boven bij te stellen. De AEX index kreeg in 2008 rake klappen, vanwege de relatief zware weging van financiële instellingen. In maart 2009 dook de index zelfs even onder de 200 punten.

Wie op dat moment in durfde te stappen kreeg een mooi koersrendement voorgeschoteld, want de koersen zijn vanaf het dieptepunt bijna verdubbeld. De AEX nadert weliswaar het hoogste niveau in vijf jaar tijd, maar daarmee is het leed van veel beleggers nog niet verdwenen. In 2007 stond de index nog geregeld boven de 550 punten en werd een aandeel ING nog voor meer dan €40 per stuk verhandeld. Vandaag de dag staat de index als geheel 30% lager, terwijl een bankaandeel als ING vandaag de dag op ruim €11,50 staat. Een groot verlies, maar desondanks minder dramatisch dan het einde van de aandelen Fortis, SNS en ABN Amro.

Waar komt het optimisme vandaan?

Wat het optimisme op de beurzen drijft is moeilijk te zeggen. De macro-economische cijfers zijn niet bepaald geweldig en de vooruitzichten zijn ook niet optimistisch. De uitgelekte ramingen voor Prinsjesdag lieten zien dat de werkloosheid verder zal stijgen en dat het begrotingstekort waarschijnlijk boven de 3% uit zal komen. De woningmarkt, die voor de crisis een belangrijke bron van economische groei en bedrijvigheid was, draait nog steeds op een zeer lage versnelling. Bedrijven hebben wel gesneden in de kosten, waardoor hun winstgevendheid misschien wat is toegenomen. Een andere verklaring voor de stijgende aandelenkoersen is de extreme lage rente, waardoor meer spaargeld is omgezet in aandelen.

AEX stijgt naar hoogste niveau in vijf jaar

AEX index nadert hoogste niveau in vijf jaar tijd (Bron: Investing.com)

Buitenlandse indices naar all-time high

De Duitse DAX index bereikte een nieuw all-time high van meer dan 8600 punten. Ook in Amerika is de stemming op de beurs positief, want de Amerikaanse S&P 500 klimt alweer richting de 1700 punten en is daarmee een neuslengte verwijderd van een nieuwe all-time high. Aandelenbeleggers die dit jaar de Nederlandse, Duitse of Amerikaanse beursindex in hun portefeuille opnamen hebben een interessant rendement behaald. De AEX steeg dit jaar al met 13,85%, de DAX boekte een koersrendement van 13,07% en de Amerikaanse S&P 500 staat op het moment van schrijven zelfs 17,74% hoger dan begin dit jaar.

Hieronder ziet u de koersgrafieken van de Duitse DAX vanaf 2003 en de Amerikaanse S&P 500 sinds 2006. Beide indices kregen in 2008 een grote klap te verwerken, maar wisten daarna de weg naar boven weer te vinden. Alleen in 2011 kwam er nog een serieuze correctie, die veroorzaakt werd door de Europese schuldencrisis. Op de grafieken is goed te zien dat de Duitse index hier veel sterker op reageerde dan de Amerikaanse index.

Duitse DAX index op all-time high

Duitse DAX op all-time high (Bron: Investing.com)

S&P 500 nadert de grens van 1700 punten weer

S&P 500 nadert de grens van 1700 punten weer (Bron: Investing.com)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders