De aandelenkoersen wordt ondersteund door bedrijven die hun eigen aandelen inkopen, dat blijkt althans uit de laatste cijfers van Bank of America Merrill Lynch. De bank maakte een overzicht van alle transacties die haar eigen klanten en kwam tot de conclusie dat Amerikaanse beleggers in de eerste helft van dit jaar in alle sectoren netto aandelen van de hand deden. De enige partijen die nog inkochten waren ETF’s en de bedrijven zelf.

Volgens de cijfers van Bank of America Merrill Lynch verkochten hedgefondsen in de eerste helft van dit jaar netto $5,8 miljoen aan aandelen, terwijl particuliere beleggers voor $9,5 miljoen en institutionele beleggers voor $22,8 miljoen verkochten. Beleggers lijken ook geen duidelijke voorkeur uit te spreken, want aandelen uit alle sectoren werden verkocht.

stock-buybacks

Bedrijven kopen aandelen terug

Bedrijven kopen aandelen terug

Door de extreem lage rente is het voor bedrijven veel interessanter geworden om zich te financieren met schulden dan met eigen vermogen. Ze verlagen hun zogeheten ‘cost of capital‘ door geld te lenen tegen nul rente en daarmee aandelen terug te kopen. Door aandelen in te kopen hoeven bedrijven minder dividend uit te keren aan aandeelhouders, waardoor ze meer winst overhouden. Een bijkomend voordeel van het terugkopen van eigen aandelen is dat het de waarde van ieder aandeel opdrijft. Dit verklaart voor een deel de grote koersstijging van aandelen in de afgelopen jaren.

Lees meer: