Het stadsarchief in Amsterdam heeft VOC-aandeel gevonden dat is uitgegeven op 6 oktober 1606, ruim vierhonderd jaar geleden. Daarmee is dit het op twee na oudste aandeel dat is uitgegeven in Amsterdam. Volgens onderzoeker Harmen Snel is het aandeel destijds voor 600 gulden gekocht door Theunis Jansz, een Amsterdamse kruidenier en haringkoper. Het aandeel, dat in de eerste jaren een rendement van 10% opleverde, bleef vier generaties lang in de familie, om in het jaar 1739 weer doorverkocht te worden.

De VOC had aan het begin van de 17e eeuw geld nodig op de vloot uit te breiden en mensen in dienst te nemen voor handel met Azië. Om deze uitbreiding te financieren deed de VOC in 1602 voor het eerst beroep op investeerders. De handelsmaatschappij gaf aan meer dan duizend particulieren aandelen uit. Deze historische vondst heeft vandaag de dag enkel verzamelwaarde. Liefhebbers kunnen het van 6 tot en met 18 oktober bewonderen in de schatkamer van het Stadsarchief.

In 2010 ontdekte een geschiedenisstudent in het Westfries archief in Hoorn ook al een VOC aandeel uit 1606. Dat aandeel werd op 9 september 1606 door de VOC-kamer in Enkhuizen uitgegeven. De VOC was het eerste bedrijf in de wereld dat aandelen heeft uitgegeven. Meer informatie over deze aandelen kun je vinden op deze site.

aandeel-voc

VOC-aandeel uit oktober 1606