Grafiek: Zijn aandelen overgewaardeerd?

De aandelenmarkten wereldwijd zijn het nieuwe jaar goed begonnen, want de opwaartse trend van eind vorig jaar zet onverminderd door. Kijken we naar de ontwikkeling van de afgelopen veertien dagen, dan zien we dat bijna alle grote indices zich momenteel in ‘overgewaardeerd’ territorium bevinden.

De S&P 500, de MSCI Asia Pacific, de MSCI World, de Nikkei 225 en de MSCI Emerging Markets zijn volgens de 14-daagse Relative Strength Index (RSI) allemaal te snel gestegen. Alleen de Euro Stoxx 600 index van grote beursgenoteerde bedrijven blijft nog wat achter, zoals onderstaande grafiek van Bloomberg laat zien.

Belangrijkste beursindices overgewaardeerd? (Grafiek via Bloomberg)

Relative Strength Index

De Relative Strength Index (RSI) is een technische indicator die meet hoe sterk de onderliggende waarde gedurende een bepaalde periode (in dit geval twee weken) in een bepaalde richting beweegt.

In theorie kan deze indicator uiteenlopen van 0 tot 100, maar in de praktijk beweegt deze meestal in een smallere bandbreedte tussen de 30 en de 70. Komt de indicator onder de 30 uit, dan is de onderliggende waarde (te) sterk in prijs gedaald en waarschijnlijk ‘oververkocht’. Stijgt de RSI boven de 70, dan spreekt men over het algemeen van een overwaardering.

De gemiddelde RSI van de hierboven genoemde aandelenindices bereikte deze week het hoogste niveau sinds het begin van deze meting in 1988. Zitten we aan het einde van een jarenlange bull market in aandelen? Of kunnen de aandelenkoersen door de extreem lage rente nog verder omhoog?

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar contact@goudstandaard.com of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Eén gedachte over “Grafiek: Zijn aandelen overgewaardeerd?

  • 9 januari 2018 om 22:24
    Permalink

    Zodra het vertrouwen in terugbetaling van schulden of er een forse kapitaal vernietiging plaats vind storten de financiële markten in.De kredietkaarten, auto en studie leningen zijn nu al 3.827 miljard Dollar. en sinds 2007 nog niet zo hoog geweest. Ook werd nog nooit zo weinig gespaard in de V.S. De Fed heeft nog nooit zulke hoge schulden gemeten. Inmiddels zijn de totale schulden in de wereld, drie maal zo hoog als de wereld verdiensten. Nogmaals…goud en zilver is het devies!!!!!!!!

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.