Grafiek: Aandelenmarkt Argentinië hard onderuit

Argentinië wordt geplaagd door een zeer hoge inflatie, met als gevolg dat veel geld een toevlucht zoekt richting aandelen. Daar wordt de inflatie nog enigszins gecompenseerd door hogere aandelenkoersen, terwijl spaargeld op een bankrekening aan koopkracht verliest. Als gevolg van de vlucht naar aandelen wist de Argentijnse Merval index in een jaar tijd te verdubbelen van ongeveer 5.000 naar meer dan 10.000 punten. Vooral de laatste twee maanden ging het hard, de index steeg in deze periode met meer dan zestig procent.

Toch blijkt ook de aandelenmarkt niet altijd een veilige haven te zijn. Afgelopen dinsdag bekritiseerde de Argentijnse presidente de centrale bank van het lekken van vertrouwelijke informatie, waarop de centraal bankier Febrega zijn ontslag indiende. Het monetaire beleid van Argentinië getuigt niet bepaald van stabiliteit, want in de afgelopen vijf jaar hebben vier verschillende personen op de directeursstoel van de centrale bank gezeten.

Devaluaties

Sinds juli is het verschil tussen de officiële wisselkoers van de Argentijnse peso en die op de zwarte markt opgelopen van 50 tot 85 procent. Om een verdere daling van de buitenlandse valutareserves te beperken kan de centrale bank de peso opnieuw devalueren, maar daar wil de presidente van het land niets van weten.

De Argentijnse beursgraadmeter ging woensdag met procenten tegelijk onderuit. Donderdag zette de daling voort en sloot de Merval index nog eens 9% lager, voor een totaal verlies van 14% in twee dagen tijd. Dat ziet er zo uit…

argentina-stock-market-crash

Beurs Argentinië hard onderuit na aftreden president centrale bank (Grafiek via Soberlook)

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *