Grafiek: Amerikaanse aandelen nog niet overgewaardeerd

De Dow Jones brak afgelopen week na publicatie van het Amerikaanse banencijfer door de grens van 17.000 punten, terwijl de S&P 500 naar recordhoogte wist te stijgen. Het is misschien moeilijk te bevatten voor de leek, aangezien er de afgelopen jaren vooral heel veel slecht nieuws over de economie voorbij is gekomen. Wat te denken van de hoge werkloosheid in de VS en de Eurozone en het recordaantal faillissementen in 2013… Het deert de grote beursgenoteerde bedrijven niet, want die weten nog steeds gezonde winstmarges te behalen. Door te snijden in de loonkosten wisten ze hun winst op peil te houden, terwijl de extreem lage rente de financieringskosten omlaag drukt.

Als we de productiviteit en winstgevendheid van de grote Amerikaanse bedrijven afzetten tegen de aandelenkoersen, dan is het nog veel te vroeg om te spreken van overwaardering. Bekende waarderingsmethodes zoals de koers/winst verhouding, het dividendrendement, de boekwaarde en de cashflow laten nog geen extreem hoge waardering zien bij de huidige aandelenkoersen. JP Morgan Asset Management stelde ene interessant rapport samen, waarin ze de stand van zaken op de Amerikaanse aandelenmarkt grondig doorlicht. We lichten er één pagina uit die een goed overzicht geeft van de actuele stand van zaken.

Amerikaanse aandelen nog niet overgewaardeerd

Amerikaanse aandelen nog niet overgewaardeerd (Bron: JP Morgan)

De huidige koers/winst verhouding van 15,6 is weliswaar iets hoger dan het gemiddelde van de afgelopen 1, 5 en 10 jaar, maar vergelijkbaar met dat van de afgelopen 25 jaar. Pakken we de CAPE (die corrigeert voor het cyclische verloop van aandelenkoersen), dan zien we ook geen extreme waarde. Het dividendrendement ligt op 1,9%, dicht bij het lange-termijn gemiddelde van ongeveer 2%. De koersen van Amerikaanse aandelen in verhouding tot de boekwaarde en de cashflow van de bedrijven geeft ook nog niet veel reden tot zorg.

Marc Faber verwacht correctie

Toch is niet iedereen er gerust op dat de aandelenkoersen de weg naar boven zullen vervolgen. Zo rekent niemand minder dan Marc Faber al enige tijd op een correctie, die de koersen ongeveer 30% omlaag zal brengen. De beursgoeroe voorziet al enige tijd een correctie, maar hij merkt op dat de waarderingen de laatste tijd sterk is opgelopen. Ook benadrukt hij dat een beurscrash vaak uit het niets lijkt te komen.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders