Grafiek: Verkopen in mei?

Alle beleggers kennen het oude gezegde wel: “Sell in May, but remember to come back in September”. Maar klopt dat nog steeds? FBN Securities pakte de historische koersontwikkeling van de Amerikaanse S&P 500 index erbij en maakte een grafiek van de afgelopen twintig jaar.

De grijze lijn laat het rendement zien van de belegger die het hele jaar door vast houdt aan de aandelenportefeuille, terwijl de blauwe lijn het rendement laat zien van de beleggers die ieder jaar tegen het einde van april hun aandelen verkopen en begin oktober terugkeren. De rode lijn tenslotte laat het rendement zien van beleggers die tegen de stroom in beleggen, door alleen van mei tot en met september een positie aan te houden op de beurs.

Sell in May, but remember to come back in September

Sell in May, but remember to come back in September (Via Businessinsider)

Zoals u ziet is het resultaat overduidelijk een bevestiging van deze oude beurswijsheid. Of het “Sell in May” effect een self-fulfilling prophecy is of dat er een fundamentele verklaring voor te vinden is blijft onduidelijk. Wat u als belegger wel weet is dat u beter niet tegen deze stroom in kunt zwemmen!

Ook in Nederland?

Ook in Nederland is onderzoek gedaan naar dit merkwaardige beursfenomeen. Robeco bestudeerde de ontwikkeling van de Nederlandse aandelenmarkt van 1988 tot en met 2010 en kwam tot vergelijkbare conclusies. In de vijf maanden mei tot en met september was het gemiddelde rendement 1,7%, terwijl het gemiddelde rendement in de rest van het jaar gemiddeld op 11,2% uitkwam. Dit verschil is te groot om aan het toeval over te laten.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Grafiek: Verkopen in mei?

  • Wow, dat is zeker overduidelijk. Ik zat te overwegen om weer een beetje in te stappen hier en daar, maar ik stel het toch nog even een paar maandjes uit 🙂 Dank.

    Beantwoorden
    • Onthoud dat dit marktgemiddeldes zijn. Per aandeel kan de situatie natuurlijk sterk verschillen. Als je in individuele aandelen wilt beleggen kun je het beste zelf de afweging maken of de prijs goed is op basis van de fundamenten en de verwachtingen van dat bedrijf.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo