Grafiek: Zijn Amerikaanse aandelen duur geworden?

De Amerikaanse aandelenmarkt bereikt dit jaar steeds hogere toppen. Maar zijn aandelen overgewaardeerd? Er zijn verschillende manieren om naar de waardering van aandelen te kijken, waarvan de koers/winst verhouding het vaakst geraadpleegd wordt. Op basis van deze indicator zijn Amerikaanse aandelen uit de S&P 500 nog niet extreem overgewaardeerd. De actuele ratio van 17,31 ligt weliswaar boven het historische gemiddelde van 15,35, maar van een grote overwaardering is nog geen sprake.

Vergelijken we de koers/winst verhouding van nu met het gemiddelde van de afgelopen tien jaar, dan zien we ook een kleine overwaardering. De koers/winst verhouding over deze periode was gemiddeld 16,95. Neemt de belegger de afgelopen 25 jaar als referentiepunt, dan zou hij zeggen dat de S&P 500 geen overwaardering kent. De afgelopen 25 jaar lag de koers/winst verhouding gemiddeld op 18,90.

Historische koers/winst verhouding Amerikaanse aandelen

Historische koers/winst verhouding Amerikaanse aandelen (Grafiek van Bespoke Investment Group)

Wanneer zijn aandelen duur?

Voorafgaand aan grote beurscrashes als die van 1929, 1987, 2000 stond de koers/winst verhouding van de S&P 500 index hoger dan 20. Voor het uiteenspatten van de dotcom bubbel bereikten aandelen een gemiddelde waardering zelfs 30 maal de jaarlijkse winst van bedrijven. Toch is waakzaamheid geboden, want voorafgaand aan de beurscrash in 2008 was de koer/winst verhouding veel minder groot. De spike die we begin 2009 zien in de grafiek is te verklaren door een kortstondige en hevige extreme daling van de bedrijfswinsten. Toen bedrijven hun winstmarges weer wisten te herstellen zakte de koers/winst verhouding terug tot beneden het lange termijn gemiddelde.

Wat kunnen we leren van deze grafiek? Kan een belegger op basis van deze koers/winst verhouding een beter instap en uitstapmoment kiezen? En kan men inderdaad nu nog veilig in aandelen stappen? We lezen het graag in de comments!

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders