ING: Dividend steeds belangrijker onderdeel rendement

67% van de institutionele beleggers wereldwijd voorziet dat dividenden de komende drie jaar een groter deel zullen gaan uitmaken van het totale rendement op hun aandelenbeleggingen.
Dit blijkt uit onderzoek(1) van ING Investment Management (ING IM). Van de ondervraagde beleggers beweert 16% zelfs dat het belang van dividenden “drastisch” zal gaan toenemen. ING IM maakte een uitsplitsing van de vermogensrendementen van de laatste veertig jaar. Hier kwam uit naar voren dat, voor een belegger met een tijdshorizon van ten minste vijf jaar, ruim 70% van het totale reële rendement afkomstig is van dividendrendement en dividendgroei. Vermogensgroei vertegenwoordigt minder dan één derde.

Het onderzoek van ING IM geeft aan dat institutionele beleggers hun aandacht steeds meer verleggen naar aandelen en beleggingsstrategieën die een hoog dividend uitkeren. Bijna een op de vier (24%) beweert dat beleggers hun blootstelling op dit vlak de afgelopen twee jaar “drastisch” hebben uitgebreid. Dit terwijl 46% gelooft dat zij hun positie “licht” hebben uitgebreid. Tussen nu en 2016 verwacht 53% dat institutionele beleggers hun blootstelling aan beleggingsstrategieën zullen uitbreiden, terwijl slechts 15% verwacht dat ze deze blootstelling zullen terugschroeven.

Waardebeleggen

“Onder ‘waardebeleggers’ is dividendbeleggen de favoriete strategie,” aldus Nicolas Simar, Head of Equity Value bij ING Investment Management: “Studies geven aan dat waardeaandelen gemiddeld een hoger rendement opleveren en dat een op dividend gebaseerde waardebenadering een kwaliteitsvoordeel met zich meebrengt. Daarnaast wordt een aantrekkelijker risico-rendementprofiel geboden, in de vorm van een lagere volatiliteit en meer defensieve eigenschappen. Uit ons onderzoek blijkt dat beleggers zich meer bewust worden van de vele, toenemende voordelen van dividendbeleggingen. Twee derde van de ondervraagden gelooft zelfs dat institutionele beleggers hierin steeds meer uitgaan van een strategische visie op de lange termijn, in plaats van tactische manoeuvres op de korte termijn.”

Maar waarom stijgt hoog dividendbeleggen eigenlijk in populariteit? Volgens 46% van de ondervraagden zullen dividenden een steeds belangrijker onderdeel vormen van het totale rendement op beleggingen. Daarnaast denkt 30% dat obligaties onaantrekkelijk zullen blijven en 10% gelooft dat de dividenduitkeringen zullen toenemen. De resterende 4% voorziet dat steeds meer ondernemingen hoge dividenden zullen gaan uitkeren, waardoor het assortiment zal groeien.

De bevindingen uit dit artikel komen uit eigen onderzoek van ING IM, een enquête die in september 2014 door Citigate Dewe Rogerson is uitgevoerd onder 102 internationale institutionele beleggers.

dividends

Veel institutionele beleggers verwachten dat dividend een steeds groter onderdeel zal vormen van het totale rendement

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *