Is een beurscrash aanstaande?

Deze maand viert de bull market in aandelen haar zesde verjaardag. Sinds maart 2009 is de Amerikaanse S&P 500 index met meer dan 200% gestegen, terwijl ook de Nederlandse AEX index twee en een half keer zo hoog staat als zes jaar geleden. Weliswaar daalden de koersen in 2011 en 2012 door de Europese schuldencrisis, maar netto was het voor de aandelenbeleggers die een buy-and-hold strategie volgen een genoegen om in aandelen te zitten.

Beleggers en spaarders die nu nog geld aan de zijlijn hebben staan vragen zich af of ze niet naar de beurs moeten, omdat het geld door de lage rente vrijwel niets meer oplevert. Is dit een goed moment om aandelen te kopen? Op televisie, internet en in kranten worden we steeds vaker geconfronteerd met reclame van verschillende brokers. Voor contraire beleggers is dat een signaal om snel winst te nemen, maar moeten we ons echt zorgen maken dat de euforie op de beurs spoedig omslaat in paniek?

1929 en 1999

Analist Andrew Lapthorne van Societe Generale besloot het rendement van de S&P 500 index vanaf 1907 tot en met vandaag te bestuderen om een antwoord te kunnen geven op die vraag. De volgende grafiek die we tegenkwamen op Business Insider geeft het rendement van de beurs weer over een periode van zes jaar. Hieruit komt naar voren dat er de afgelopen 100+ jaren maar twee keer eerder zo’n sterke rally in aandelen is geweest als nu, namelijk in 1929 en in 1999. We weten allemaal hoe dat toen is afgelopen… Spaarders die overwegen in aandelen te stappen moeten deze historische observatie goed bestuderen!

stock-performance

De afgelopen zes jaar stegen aandelenkoersen even hard als in de aanloop naar de 1929 en 1999 crashes

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders