Sentiment beleggers naar hoogste niveau sinds 2000

Het sentiment onder Amerikaanse beleggers staat op het hoogste niveau sinds september 2000, zo blijkt uit een nieuwe peiling van Wells Fargo en Gallup. Sinds begin vorig jaar is de zogeheten US Investor Optimism index ieder kwartaal gestegen. In het derde kwartaal van dit jaar bereikte deze index een score van 138, het hoogste niveau sinds het uiteenspatten van de internetbubbel in 2000.

Deze resultaten werden gemeten bij een peiling die in de periode van 28 juli tot en met 6 augustus werd gehouden onder ongeveer duizend Amerikaanse beleggers die voor tenminste $10.000 aan aandelen, obligaties of beleggingsfondsen in bezit hebben. Bij deze peiling krijgen beleggers verschillende vragen, waarvan drie betrekking hebben op hun persoonlijke financiële situatie en vier op de algemene toestand van de economie.

Sentiment Amerikaanse beleggers naar hoogste niveau in 17 jaar (Bron: Gallup)

Beleggers worden enthousiast

Sinds februari vorig jaar is de index met bijna 100 punten gestegen, de grootste stijging sinds de introductie van deze index. Het optimisme van beleggers is goed zichtbaar als we wat verder in de cijfers duiken. Onderzoeksbureau Gallup maakte de volgende observaties:

 • Van alle ondervraagde beleggers heeft 68% momenteel positieve verwachtingen ten aanzien van de ontwikkeling van de aandelenmarkt over de komende twaalf maanden. Dat is even hoog als het record dat in december 1999 en januari 2000 werd gemeten.
 • Tenminste 61% van de beleggers heeft de laatste drie kwartalen laten weten positief te zijn over de aandelenmarkt, een percentage dat slechts vier keer eerder geëvenaard werd in de 132 keer dat deze vraag gesteld werd.
 • Een kwart van de respondenten liet weten ‘zeer optimistisch‘ te zijn, meer dan het vorige record van 24% in het eerste kwartaal van dit jaar. Een jaar geleden was nog maar 11% van de ondervraagde beleggers ‘zeer optimistisch’.

Op dit moment is 61% van de beleggers van mening dat dit een goed moment is om in aandelen te stappen, terwijl dat twee jaar geleden omstreeks deze tijd nog maar 53% was. De belangrijkste reden waarom beleggers positief zijn is dat ze een stijging van de aandelenmarkt verwachten. Ongeveer een op de zes verklaart dat er momenteel geen betere alternatieven zijn, terwijl een vergelijkbaar aantal beleggers aangeeft dat de toegenomen volatiliteit momenteel kansen biedt.

Party Like It’s 1999

De Amerikaanse aandelenmarkt zit nu al bijna acht jaar in een opwaartse trend en heeft dit jaar al meerdere malen records gebroken. Met nieuwe all-time highs op de beurzen en een ongekend optimisme onder beleggers is het de vraag hoe lang de rally nog kan aanhouden.In verschillende opzichten is de huidige aandelenrally te vergelijken met de internetbubbel van 1999. Net als toen zijn er nu ook veel bedrijven waarvan de marktwaarde veel hoger is dan wat je op basis van fundamentele analyse zou mogen verwachten. Ook de explosieve prijsstijging van Bitcoin en de wildgroei van nieuwe virtuele munten is typerend voor een groot optimisme onder beleggers.

Toch zijn er ook verschillen met de aandelenbubbel van eind jaren negentig. Zo is de rente nu uitzonderlijk laag, waardoor aandelen meer cashflow opleveren dan de meeste obligaties. Zo lang die rente laag blijft zijn aandelen van defensieve bedrijven met een gezonde cashflow nog steeds interessant. Is er dan echt geen alternatief voor aandelen?

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

9 gedachten over “Sentiment beleggers naar hoogste niveau sinds 2000

 • 12 september 2017 om 15:57
  Permalink

  Zo Frank was een productief dagje voor je 8 column op een dag.

  Beantwoorden
  • 12 september 2017 om 16:01
   Permalink

   Zeker, een weekje vakantie doet me goed 🙂

   Beantwoorden
    • 12 september 2017 om 16:31
     Permalink

     Ik was op Malta, lekker chillen aan het zwembad, goed uit eten en ’s avonds aan het bier

     Beantwoorden
     • 12 september 2017 om 16:46
      Permalink

      dan doe je het beter dan ik.

     • 12 september 2017 om 16:54
      Permalink

      Ik wou dat je bij de silver mountin erbij ging posten ! geen idee ?

 • 12 september 2017 om 19:49
  Permalink

  Naar alle waarschijnlijkheid zal het bijna 9 jarig beursfeest in het laatste kwartaal van dit jaar voorbij zijn. Oorzakelijk verband is het gegeven dat de hausse samenvalt met een forse krediet vraag. Deze krediet vraag is sinds begin dit jaar behoorlijk terug gelopen. In het verleden was het altijd zo, dat het teruglopen van de kredietvraag een voorbode was van een forse correctie ongeveer 9 tot 12 maanden later. Ondanks het idiote drukpersen van de Centrale Banken/politiek, moeten de exorbitante schulden afgelost worden. Ook de mondiale vergrijzing is een negatieve factor m.b.t. krediet opname.Veel indices hebben gelijkenissen met 1929. Uiteraard is het nu een andere tijd, maar de geschiedenis herhaalt zich meer dan ons lief is.Dus bouw je portefeuille af. Bij een forse correctie blijft goud ook niet verschoond. Wij krijgen spannende tijden!!

  Beantwoorden
  • 15 september 2017 om 10:58
   Permalink

   Je moet als belegger inderdaad zeer optimistisch zijn om tegen deze recordwaarderingen aandelen te kopen, maar misschien blijkt het over twee jaar nog steeds de beste belegging te zijn… Om het zekere voor het onzekere nemen zou ik tenminste een deel van mijn vermogen uit het financiële systeem halen en bewaren in tastbare bezittingen.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders