De Amerikaanse S&P 500 index zakte dinsdag met 1,24% naar 2.344 punten. Normaal gesproken is dat geen uitslag waar we een artikel over schrijven, ware het niet dat dit de eerste koersdaling van meer dan 1% is sinds oktober vorig jaar! Daarmee komt een einde aan een lange reeks van 110 dagen waarin de beurs niet meer dan 1% op de dag verloor.
sp500-index-1percent-drop

Amerikaanse S&P 500 index laat grootste daling zien sinds 11 oktober vorig jaar (Via Zero Hedge)

S&P 500 in opwaartse trend

De laatste keer dat deze Amerikaanse aandelenindex zo lang in een opwaartse trend bleef zonder correctie van meer dan één procent was in mei 1995. Gaan we nog verder terug in de geschiedenis, dan zien we dat er vaker periodes zijn geweest waarin aandelen geen grote schok te verwerken kregen. Vooral in de jaren vijftig en zestig gebeurde dat regelmatig.

sp500-trading-days-1percentdrop

De aanhoudende stijging van de S&P 500 in historisch perspectief (Via Zero Hedge)

Rally op aandelenmarkt

Na het dieptepunt van maart 2009 begonnen de aandelenkoersen wereldwijd aan een lange opwaartse beweging, die nu al bijna acht jaar duurt. Vanaf het dieptepunt is de Amerikaanse S&P 500 index al meer dan vier keer zoveel waard geworden. Daarmee doen deze aandelen het beter dan de Europese en Japanse. Ook presteert de Amerikaanse beursgraadmeter aanzienlijk beter dan de opkomende markten, zoals de volgende grafiek van Jeroen Blokland laat zien.

De S&P 500 is dus al hard gestegen, maar zijn Amerikaanse aandelen daarmee ook overgewaardeerd? Econoom Robert Shiller denkt op basis van zijn eigen Shiller P/E ratio van wel, maar er zijn ook analisten die denken dat de Amerikaanse aandelenmarkt fungeert als een soort veilige haven en dat de waarderingen daarom nog veel verder kunnen stijgen dan je op basis van verschillende traditionele waarderingsmethoden zou mogen verwachten.

stock-market-rally-sp500

Amerikaanse aandelen meest populair onder beleggers (via @jsblokland)