Stijging S&P 500 gedragen door handvol bedrijven

De stijging van de Amerikaanse aandelenmarkt wordt gedragen door slechts een handvol bedrijven, zo merkt David Kostin van Goldman Sachs op. De huidige situatie is vergelijkbaar met de technologiebubbel van eind van de jaren negentig, toen een klein aantal populaire aandelen de index naar een recordniveau deed stijgen.

De aandelen die vandaag de dag de beurs omhoog stuwen zijn Amazon, Google, Microsoft, Facebook en General Electric. Deze vijf bedrijven vertegenwoordigen slechts 9% van de totale marktkapitalisatie van de S&P 500, maar ze droegen voor meer dan honderd procent bij aan het koersrendement van de index. Zaten deze vijf bedrijven niet in de S&P 500, dan zou de index voor dit jaar op een rendement van -2,2% staan.

Goldman Sachs houdt al jaren bij hoe breed gedragen het rendement op de aandelenmarkt is. Op de volgende grafiek is goed te zijn dat er in 1999 sprake was van een zeer uitzonderlijke situatie. Gedurende een lange periode was alle winst toe te schrijven aan speculatie op een zeer beperkt aantal aandelen. Op het moment van schrijven staat de index op 1, het laagste niveau in dertig jaar tijd.

GS breadth 1

Beursrally S&P 500 wordt gedragen door slechts vijf bedrijven (grafiek via Zero Hedge)

Maar wat betekent dit precies? Aan de laatste drie beurscrashes ging steeds een periode vooraf waarin het rendement op de aandelenmarkt gedragen werd door een zeer klein aantal bedrijven. In die zin kan het een indicator zijn voor een nieuwe beurscrash. Maar een betrouwbare indicator is het zeker niet, want er zijn ook veel ‘false positives’. Dat wil zeggen dat deze index vaker scherp daalt, maar dat er lang niet altijd een beurscorrectie op volgt.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders