De volatiliteit op de Amerikaanse aandelenmarkt bereikte onlangs het laagste niveau in tien jaar tijd, zoals onderstaande grafiek van de VIX index laat zien. Deze index is een bekende graadmeter voor de volatiliteit op de S&P 500, de belangrijkste Amerikaanse beursindex. Bij een lage volatiliteit zijn er weinig grote koersschommelingen, waardoor de index ook wel gezien wordt als een soort indicator voor angst of paniek onder beleggers.

Kijken we naar het verloop van de VIX index sinds het uitbreken van de crisis, dan zien we een licht dalende trend in de volatiliteit. Niet alleen zijn de pieken steeds lager, ook zijn de onderliggende koersbewegingen in rustige periodes veel lager dan een aantal jaar geleden. Zijn aandelen de nieuwe veilige haven? Of is dit de stilte voor de storm?

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar contact@goudstandaard.com of door te bellen naar +31(0)88-4688488.