Zijn aandelen op de lange termijn echt beter?

We horen vaak dat aandelen op korte termijn een risicovolle belegging zijn, maar dat je er op de lange termijn altijd een goed rendement uit zult halen. Vaak worden succesvolle langetermijnbeleggers aangehaald om deze bewering te onderbouwen. Maar valt er voor de gemiddelde belegger inderdaad een goed rendement te verwachten, zo lang deze maar genoeg geduld kan opbrengen?

De volgende grafiek van Business Insider schetst een vrij somber beeld voor beleggers die de afgelopen twintig jaar in aandelen zijn gestapt. Kocht je eind jaren negentig een mandje aandelen uit de S&P 500 index, dan heb je geluk als je vandaag de dag je inleg terugkrijgt. Stapte je in 1996 in op de beurs, dan steeg de waarde van je aandelenportefeuille tot en met vandaag met in totaal 200%. Dat is omgerekend 5,65% op jaarbasis.

Op zich geen slechte prestatie, maar de dalende trend is zorgelijk. De hoogste winsten waren weggelegd voor¬†langetermijnbeleggers die al in de jaren ’50 tot aan de jaren ’70 in aandelen stapten, zoals inderdaad Warren Buffett. De grafiek maakt niet duidelijk of het totale rendement inclusief dividend is. Als er nog dividend bij komt is het totale rendement een stuk beter, maar ook dan zien we een dalend rendement over de afgelopen decennia.

sp500-return-longterm

Lange termijn zijn aandelen de beste belegging. Of toch niet meer? (Grafiek via Business Insider)

Lees ook

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders