Bank of America verwacht goudkoers van $3.000

Bank of America heeft haar koersdoel voor goud met meer dan 50% verhoogd naar $3.000 per troy ounce. In een nieuw rapport getiteld ‘The Fed can’t print Gold’ schrijven analisten van de bank dat het edelmetaal zal profiteren van ongekende fiscale en monetaire stimulering. Eerder verhoogde de bank haar koersdoel al naar $2.000, maar door de omvang van alle stimuleringsmaatregelen kan de goudkoers nog verder stijgen.

Voor dit jaar verwacht Bank of America een goudkoers van gemiddeld $1.695 per troy ounce. Voor 2021 voorziet de bank een gemiddelde koers van $2.063, waarbij de koers binnen achttien maanden de $3.000 kan aantikken. Analisten van de bank verwachten dat het oude record van $1.921,17 uit september 2011 met gemak wordt verbroken, omdat de economische situatie nu veel slechter is. Uit het rapport:

“De omvang van de grote centralebankbalansen is de afgelopen tien jaar stabiel gebleven op ongeveer 25% van het bbp, net als de goudprijs. Naarmate de economische productie sterk krimpt, begrotingsuitgaven stijgen en de balansen van de centrale banken verdubbelen, kunnen de valuta onder druk komen te staan. Beleggers zullen zich dan richten op goud. Daarop maken wij een voorspellingen voor de marktwaarde en voorspellen wij nu een gemiddelde goudprijs van $1.695 in 2020 en $2.063 in 2021.”

Uiteraard dekt Bank of America zich in met haar koersdoel voor goud. Ondanks alle stimulering kan het edelmetaal ook tegenwind krijgen van een sterkere dollarkoers en afnemende volatiliteit op de financiële markten. Ook kan afnemende vraag naar goud in belangrijke afzetmarkten als China en India de stijging van de goudkoers afremmen. Door de prijsstijging is de vraag vanuit Azië afgenomen, terwijl beleggers in Westerse landen juist in de rij staan om goud te kopen.

Goldman Sachs ook positief over goud

Een maand geleden gaf Goldman Sachs al een koopadvies voor goud. De bank verwacht dat men door alle monetaire stimuleringsmaatregelen richting goud zal vluchten als ‘currency of last resort’. Beleggers verwachten dat de spreekwoordelijke ‘geldpers’ de waarde van geld zal ondermijnen, net als tijdens de vorige crisis in 2008. Grondstoffenanalist Jeffrey Currie voorziet dat de goudprijs binnen twaalf maanden een koers van $1.800 per troy ounce zal bereiken.

“We hebben al lang gezegd dat goud de ‘currency of last resort’ is. Goud werkt als een hedge tegen geldontwaarding wanneer beleidsmakers ingrijpen om economische schokken op te vangen.”

Centrale banken hebben dit jaar ongekende stimuleringsmaatregelen aangekondigd. De Federal Reserve gaat onbeperkt staatsobligaties opkopen, terwijl de ECB voor €750 miljard aan obligaties uit de markt haalt. Dat komt bovenop het eerder door de ECB aangekondigde opkoopprogramma van €120 miljard per maand. Door deze opkoopprogramma’s zal het balanstotaal van centrale banken nog sneller stijgen dan na de crisis van 2008. Ook toen ging dat gepaard met een enorme stijging van de goudkoers.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders