ECB trekt stekker uit bank in Letland

De Europese Centrale Bank haalt de stekker uit ABLV Bank, omdat deze door de Amerikaanse overheid wordt verdacht van het witwassen van geld voor Noord-Korea. Het niet respecteren van de Amerikaanse sancties tegen Noord-Korea leverde zoveel negatieve publiciteit op dat spaarders binnen een week €600 miljoen aan spaartegoeden bij deze Letse bank weghaalden.

Volgens de ECB was de uitstroom van spaartegoeden dusdanig groot dat een succesvolle doorstart niet meer mogelijk was. Om de spaarders te beschermen en het depositogarantiestelsel niet verder te belasten werd de bank door de Europese Centrale Bank overgedragen naar het Single Resolution Board. Die oordeelde dat de bank in kwestie niet van vitaal belang was voor de financiële stabiliteit en dat een herstructurering van de bank niet in het publieke belang is. De ABLV Bank is daarmee de vierde bank in de eurozone die via het zogeheten Single Resolution Mechanism wordt afgewikkeld.

‘Politiek besluit’

ABLV ontkent de beschuldigingen uit de Verenigde Staten en noemde de afwikkeling van de bank een politiek gedreven besluit. In een verklaring schrijft de bank dat ze voldoende middelen had om aan alle verplichtingen aan haar klanten te voldoen, maar dat ze uit politieke overwegingen niet de kans kreeg om dat te doen. Volgens de financiële toezichthouder van Letland voldeed de bank voordat de geruchten naar buiten kwamen ook aan alle kapitaaleisen en liquiditeitseisen.

De merkwaardige gang van zaken rond deze bank is geen goede publiciteit voor de ECB, zo verklaren verschillende bronnen tegenover Bloomberg. Als blijkt dat de bank inderdaad de Amerikaanse sancties aan haar laars lapte – waarvan we de bewijzen nog moeten zien – dan is het de vraag waarom de Europese Centrale Bank als toezichthouder op de Europese bankensector niet eerder heeft ingegrepen. Maar ook als de beschuldigingen terecht zijn is het nog maar de vraag of de bank daadwerkelijk zou zijn bezweken onder een uitstroom van spaartegoeden. De ECB heeft besloten om de bank te ontmantelen via het Single Resolution Board, waarmee een eventuele doorstart onmogelijk werd gemaakt.

Buitenlandse klanten

Opvallend is dat de ABLV Bank vooral buitenlandse klanten bediende. In september vorig jaar was slechts 6,1% van alle spaartegoeden onder beheer afkomstig van spaarders uit Letland. De meeste spaartegoeden behoorden toe aan spaarders uit Rusland (43,1%) en Oekraïne (21,2%), maar de bank had ook veel klanten in Moldavië, Oezbekistan en Azerbeidzjan.

ABLV wordt onder de Europese regelgeving afgewikkeld, wat betekent dat spaartegoeden tot €100.000 per persoon vergoed worden. Het is nog onduidelijk of spaarders nog iets terug zullen zien van het bedrag boven deze grens. Door deze bail-in constructie wordt de afwikkeling van de bank niet meer gedragen door de belastingbetaler, maar door de stakeholders van de bank in kwestie.

ABLV Bank deed vooral zaken voor buitenlanders (Bron: Bloomberg)

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “ECB trekt stekker uit bank in Letland

 • Poppenkast

  Zoals nu weer blijkt wordt het voor de vermogende, gevaarlijker als het bank-toezicht gebrekkig of corrupt is.
  Nu het deposito garantie stelsel tot €.100.000,- toegepast wordt, zijn alle E.U. banken of beter gesteld, hun cliënten de klos.
  Immers conform de E.U. richtlijn zijn overheden/belastingbetaler of de E.C.B. niet meer aansprakelijk.
  Feitelijk is dit een schimmige truc, immers de belastingbetaler of bank-cliënt betaald uiteindelijk toch, doordat de banken hun last in deze afwentelen.
  Tenslotte zullen buiten de E.U. landen, spaarders, zich wel twee maal bedenken , in de E.U. geld te stallen/sparen, zeker nu de rente niets meer voor stelt.
  Nu feitelijk bewezen is dat de €urocraten (gemanipuleerd) voorbarige besluiten in deze genomen hebben, is de vraag of dit weer een proefondervindelijke truc is om zo de reacties te peilen en ervaring op te doen bij een nog grotere diefstal om zo de macht te houden en notoire profiteur landen financieel te pamperen.
  Wie is de volgende bank?

  Beantwoorden
 • Ik snap het al, Russiafobie gedrag van de VS/EU om vooral Russische en andere Rusland gerelateerde te treffen.
  En deze slaat terug natuurlijk voornamelijk naar EU.
  Dat is uiteraard ook de bedoeling VS om EU te beletten economische groei te hebben.
  Amerika first helaas zal over enige jaren blijken dat het kunstje 1945 in Europa niet nog een keer opgeld doet.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *