Eerste bankruns in China?

Honderden mensen verzamelden zich bij twee lokale Chinese banken, nadat er geruchten de ronde waren gegaan over de solvabiliteit van één van deze banken. Bij één van de bankfilialen stonden 70 tot 80 mensen te wachten, terwijl er normaal gesproken nooit meer dan tien klanten tegelijk zijn. De Chinese bankensector kent geen depositogarantiestelsel zoals we dat in Nederland kennen, waardoor spaarders extra zenuwachtig worden bij geruchten dat een bank in de problemen zit.

De banken in kwestie zijn de Jiangsu Sheyang Rural Commercial Bank en de Rural Commercial Bank of Huanghai, twee kleine lokale banken die voldoen aan de kapitaaleisen en die naar verluid over voldoende reserves zouden beschikken. Het is daarom niet duidelijk waardoor de geruchten zijn ontstaan. Omvallende banken zijn geen bekend fenomeen in China, omdat alle banken nog onder de impliciete garantie van de overheid opereren.

Liberalisering

China wil haar economie verder liberaliseren en zal daarom niet langer garant staan voor bedrijfsleningen. Deze beleidswijziging heeft ook effect op de Chinese bankensector, omdat die ook veel kredieten verstrekt hebben aan bedrijven. Als een bank moet afschrijven op de uitstaande leningen gaat dat ten koste van het eigen vermogen. Spaarders zullen daarom reageren door hun geld bij de bank weg te halen, waardoor het probleem verergerd wordt.

In China wordt nu gewerkt aan een depositogarantiestelsel, maar niemand kan nog zeggen wanneer dat gereed is. Men verwacht dat er binnen twee maanden een garantiestelsel voor spaartegoeden gereed is. Een garantiestelsel moet voorkomen dat spaarders overhaast geld wegsluizen bij een bank. Over twee maanden geeft de Chinese centrale bank de commerciële banken toestemming om zelf de spaarrente te bepalen. Dat zal ook zorgen voor verschuiving van spaartegoeden, omdat spaarders waarschijnlijk op zoek zullen gaan naar de bank die het meeste rente geeft.

bankrun-china

Spaarders verzamelen zich voor de Jiangsu Sheyang Rural Commercial Bank in Yancheng (Bron: Reuters)

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Eerste bankruns in China?

  • Het vooropgezette plan in onze moderen wereld: laat hier in de EU een paar banken georkestreerd omvallen in combinatie met een fascistoïde bankenunie die de spaarder berooft van zijn eigen zuurverdiende centen en we krijgen een bankenrun waar de Chinezen nog een puntje aan kunnen zuigen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *