De handel in de aandelen van Britse banken als Barclays en RBS werd maandag stilgelegd, nadat de koersen meer dan tien procent gezakt waren op de London Stock Exchange. Barclays stond kort na de opening van de beurs al 10,3% lager, terwijl de koers van RBS zelfs 15% onderuit ging.

Daalt een aandeel meer dan 8%, dan wordt de handel in dat aandeel automatisch voor een bepaalde tijd stopgezet. Zo krijgen computers die de elektronische handel uitvoeren meer tijd om de waarde van het aandeel te berekenen en krijgen de mensen achter de knoppen tijd om in te grijpen. De handel werd na vijf minuten overigens alweer hervat, waarna de verliezen iets kleiner werden.

Sinds donderdag heeft de Royal Bank of Scotland (RBS) al meer dan £10 miljard van haar marktwaarde verloren. Ook Barclays zag miljarden aan beurswaarde in rook opgaan. Verschillende Britse banken hebben al een persbericht naar buiten gebracht om de aandeelhouders te kalmeren, maar vooralsnog zonder succes. Beleggers vrezen dat de Britse banken veel hinder gaan ondervinden van een vertrek van Groot-Brittannie uit de Europese Unie.

Volgens accountants- en adviesbureau PriceWaterhouseCooper kunnen er de komende jaren mogelijk 100.000 banen in het financiële centrum van Londen verloren gaan als gevolg van de Brexit. Afgelopen vrijdag gingen de aandelen van Europese banken met gemiddeld 15% onderuit, de grootste daling sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008.

Barclays-gebouwd

Handel in aandelen Barclays en RBS werd maandagochtend stilgelegd