Heeft ECB plannen voor kapitaalcontroles Griekenland?

Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung, een van de grootste kranten van Duitsland, overweegt de ECB kapitaalcontroles op te leggen aan Griekenland. Dat zou betekenen dat spaarders en investeerders beperkte toegang krijgen tot hun bankrekeningen en dat er wellicht ook een limiet gesteld zal worden aan het bedrag dat Grieken dagelijks uit de pinautomaat mogen halen. Soortgelijke maatregelen werden bijna twee jaar geleden toegepast in Cyprus, toen de banken daar dreigden om te vallen. Bij de sanering van de bankbalansen werden grote spaarders aangeslagen, door een deel van hun vermogen om te zetten in bankaandelen of zelfs helemaal niet meer uit te keren.

Of het ook in Griekenland zo ver zal komen, dat kunnen we op dit moment nog niet zeggen. Wat we wel weten is dat Dijsselbloem per ongeluk het woord ‘blauwdruk’ liet vallen met betrekking tot de bankencrisis in Cyprus. Het zou dus goed kunnen dat er al plannen klaar liggen om de Griekse banken overeind te houden middels een preventieve ‘bail-in’.

Kapitaalcontroles

“De Raad van Bestuur en de Europese toezichthouder zouden meer op gemak worden gesteld wanneer er kapitaalcontroles komen om te voorkomen dat er geld uit de banken stroomt”, zo berichtte de Frankfurter Allgemeine Zeitung op basis van een bron binnen de ECB. Volgens JP Morgan verliezen Griekse banken op dit moment ongeveer €2 miljard aan spaartegoeden per week. Met €28 miljard aan financiering van de ECB en de Griekse centrale bank zouden de banken het dus ongeveer veertien weken vol kunnen houden. Sinds het begin van dit jaar hebben spaarders in totaal al €21 miljard aan tegoeden op Griekse bankrekeningen weggesluisd of opgenomen. Het grootste deel daarvan werd al in januari opgenomen, nog voordat Syriza de verkiezingen won.

euro-biljet-kapitaalcontroles-small

Krijgt Griekenland te maken met kapitaalcontroles?

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *