Rusland lanceert in 2015 alternatief voor SWIFT

Vanaf mei 2015 wil Rusland een eigen interbancair betaalsysteem operationeel hebben dat het gebruik van het SWIFT systeem overbodig maakt, zo meldt Russia Today. De centrale bank van Rusland wil dat er vaart wordt gemaakt met de ontwikkeling van een alternatief, voor het geval ‘het Westen’ nieuwe beperkingen oplegt. Het SWIFT systeem levert dagelijks miljoenen gestandaardiseerde financiële boodschappen af voor de ruim tienduizend financiële instellingen die op het netwerk zijn aangesloten.

Rusland vreest dat Westerse landen het SWIFT betaalsysteem zullen gebruiken als een politiek wapen, bijvoorbeeld door Russische banken de toegang tot het netwerk te ontzeggen. De Russische president Poetin gaf daarom al vrij snel de opdracht een Russische tegenhanger te ontwikkelen. Volgens Ramilya Kanafina van de Russische centrale bank zijn er al veel stappen gezet richting een eigen informatiesysteem. Vanaf december zijn de eerste onderdelen van het systeem al operationeel en met ingang van mei 2015 kan het systeem volledig in gebruik genomen worden.

Momenteel is SWIFT de belangrijkste aansluiting die de Russische bankensector heeft op het internationale banksysteem. Mocht Rusland de toegang tot dit systeem kwijtraken, dan zou dat op korte termijn zeer schadelijke gevolgen kunnen hebben voor de Russische economie.

swift_logo

Russisch alternatief voor SWIFT is in mei 2015 operationeel

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders