Stresstest Britse banken in de maak

De Bank of England werkt aan een nieuwe stresstest, waaruit moet blijken of de grootste financiële instellingen in het Verenigd Koninkrijk een 35% daling in huizenprijzen kunnen opvangen. Ook wil de centrale bank weten welk effect een stijging van de rente naar 5% heeft op de acht grootste financiële instellingen, die de afgelopen jaren verwend werden met een rente van slechts 0,5%. De financiële instellingen die de stresstest moeten doorstaan zijn RBS, Lloyds Banking Group, Barclays, HSBC, Standard Chartered en de Britse afdeling van het Spaanse Santander.

De huizenprijzen in het Verenigd Koninkrijk zijn sinds het uitbreken van de financiële crisis sterk gestegen, wat voornamelijk te danken is aan de extreem lage rente en het stimulerende beleid van de Britse centrale bank. Het is dezelfde centrale bank die zich nu kennelijk zorgen maakt over de ongekende prijsstijging. In februari waren de huizenprijzen in het Verenigd Koninkrijk 9,1% hoger dan een jaar eerder en in Londen was het verschil met 18% nog twee keer zo groot. Het was de grootste prijsstijging in 3,5 jaar tijd.

Sinds deze week moeten de Britse banken ook weten of potentiële huizenkopers een rente van 7% op de hypotheek kunnen verdragen. Daarmee wil men voorkomen dat banken hypotheken verstrekken aan mensen die dat eigenlijk niet kunnen betalen. Deze nieuwe stresstest zal tot en met 2016 duren. Het is te hopen dat er voor die tijd geen ongelukken gebeuren…

Nieuwe stresstest Bank of England test scenario van dalende huizenprijzen

Nieuwe stresstest Bank of England test scenario van dalende huizenprijzen

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders