UniCredit verliest €15 miljard en schrapt 8.500 banen

De Italiaanse bank UniCredit heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar een recordverlies geleden. Het verlies kwam als gevolg van grote afschrijvingen op slechte leningen uit op netto €15 miljard. De bank maakte een reservering van €9,3 miljard voor slechte leningen die mogelijk niet meer (volledig) afbetaald zullen worden. Daarnaast werd er een afschrijving van €8 miljard gedaan op afdelingen in Italië, Oostenrijk en in Centraal- en Oost-Europa.

De vorige CEO van de bank deed tussen 2005 en 2008 veel overnames binnen Europa, maar als gevolg van de economische crisis zijn de verwachte resultaten van die overnames naar beneden bijgesteld. Daardoor was het noodzakelijk om af te schrijven op bepaalde bezittingen.

De bank schoont de balans op vanwege de uitvoerige controle die de ECB de komende tijd gaat uitvoeren bij een groot aantal Europese banken. De ECB heeft meer dan twintig toezichthouders op UniCredit gezet die de boekhouding door zullen nemen.

Om de winstgevendheid van de bank te verbeteren wordt er ook drastisch in de maandelijkse lasten gesneden. Daarom zullen er de komende vier jaar in totaal 8.500 voltijdsbanen geschrapt worden, waarvan 5.700 in Italië. De besparingen moeten dit jaar al een verwachte netto winst van €2 miljard opleveren voor UniCredit.

Beleggers tevreden over UniCredit

De grote afschrijvingen bij UniCredit en de plannen op 8.500 banen te schrappen worden positief ontvangen door beleggers. De financiële markten zijn van mening dat dit de juiste strategie is voor de Italiaanse bank. De bank wil met een schone balans verder en beleggers zijn zeer te spreken over de belofte van UniCredit om 40% van de nettowinst uit te keren als dividend.

UniCredit schrapt banen en schrijft af op slechte leningen

UniCredit schrapt banen en schrijft af op slechte leningen

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tijdelijk 1000 euro gratis trading fees bij onze favo exchange...

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders