Verkoop ledencertificaten Rabobank sterk toegenomen

In de maand oktober zijn er een recordaantal ledencertificaten van de Rabobank verkocht, zo schrijft het Financieel Dagblad. Leden zouden boos zijn over het Libor-schandaal, waar de bank onlangs nog een recordboete van meer dan €700 miljoen voor kreeg. Het FD kreeg van een woordvoerder van de bank te horen dat er kort na de bekendmaking van de recordboete een piek zichtbaar was in het aantal verkooporders.

Daarnaast was er de opmerkelijke brief die de Rabobank onder het mom van zorgplicht verstuurde naar haar alle certificaathouders. Deze brief werd door veel Rabobank leden aangegrepen om de achtergestelde leningen van de hand te doen. Het totale transactievolume van ledencertificaten kwam in oktober uit op 30 miljoen. Dat is een optelsom van de inkopen en de verkopen. Het vorige record stamt uit juni, toen er 15 miljoen stukken verhandeld werden. Het FD schrijft dat de Rabobank in oktober vrijwel het volledige aanbod aan schuldpapier zelf heeft ingekocht. Er was namelijk maar weinig vraag op de lokale markt waar de certificaten aangeboden worden.

Dat betekent dat de inkoop van ledencertificaten in oktober ten laste ging van het potje dat speciaal voor dit doel gereserveerd is. Dat potje bevatte ooit €2 miljard, maar daar is inmiddels waarschijnlijk al de helft van gebruikt. De ingekochte certificaten – in oktober ging het om een bedrag van ongeveer €350 miljoen – tellen niet mee voor het kernkapitaal van de bank. Elk certificaat heeft een gegarandeerde prijs van €25 en kan eens per maand verhandeld worden.

“Ledencertificaten zijn geen spaarproduct”

In september wees de Rabobank haar klanten per brief op de risico’s van de ledencertificaten. De bank vond het kennelijk nodig om te benadrukken dat de ledencertificaten geen ‘veilig’ spaarproduct zijn, maar een achtergestelde lening. Mocht er iets mis gaan bij de bank, dan zijn de certificaathouders er nog het meest zeker van dat ze geen geld meer terug zullen zien van de bank. Voor die zekerheid krijgen certificaathouders een interessante rentevergoeding.

De brief viel bij velen in het verkeerde keelgat. Waarom werd er nu pas gewezen op de risico’s, terwijl de certificaten al jaren aangeboden worden door de bank. Sommige mensen zitten met hun volledige vermogen in de ledencertificaten, waarschijnlijk omdat ze nog de overtuiging hebben dat het schuldpapier geheel veilig is.

Lees meer over de Rabobank in ons dossier

In oktober heeft de Rabobank ongeveer €350 miljoen aan ledencertificaten ingekocht

In oktober heeft de Rabobank ongeveer €350 miljoen aan ledencertificaten ingekocht

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders