Vietnam legt bankiers de doodstraf op

In Vietnam worden bankiers veel harder aangepakt dan in Westerse landen, zo schrijft de Globalpost. Onlangs werden twee bankiers ter dood veroordeeld, nadat bekend werd dat ze voor $25 miljoen verduisterd hadden. Eerder kreeg een 57-jarige bankier voor een zwendel van $93 miljoen de doodstraf opgelegd. Ook zijn er tal van Vietnamese bankiers levenslang de gevangenis in gegaan voor omkoping of voor het verstrekken van dubieuze leningen.

In Vietnam staan uitzonderlijk zware straffen op economische delicten. Wie zich schuldig maakt aan valsemunterij of wie een louche beleggingsfonds start om mensen geld afhandig te maken loopt het risico de doodstraf te krijgen. Zelfs het niet terugbetalen van een lening kan in sommige gevallen met de dood bestraft worden. Het is deze witte boorden criminaliteit die in Europa en in de Verenigde Staten al lang niet meer met de dood bestraft wordt.

Doodstraf

De Verenigde Naties zweert het gebruik van de doodstraf voor economische delicten af, maar daar houdt de Vietnamese regering een andere visie op na. De zware straffen hebben als doel de corruptie de kop in te drukken. Op de wereldwijde ranglijst van meest corrupte landen komt het Aziatische land immers slechter uit de bus dan een land als Mexico. Naast Vietnam hanteert ook China de doodstraf voor bepaalde economische delicten.

De afgelopen decennia heeft Vietnam zich langzaam getransformeerd van een communistische, door de staat gecontroleerde, economie naar een vrije markteconomie. In dit transformatieproces zoeken sommige bankiers de grenzen van de wet op. Die neiging probeert de regering zoveel mogelijk tegen te houden met zware straffen. Niet iedereen is voorstander van de doodstraf voor economische delicten. Critici zijn van mening dat het veel effectiever is om de transparantie binnen het bankwezen te vergroten en  toe te werken naar een systeem waarin de verantwoordelijkheden duidelijk zijn vastgelegd.

Vietnam gebruikt een vuurpeloton om de doodstraf uit te voeren. Er zijn plannen om over te stappen op dodelijke injecties, maar de landen die deze produceren zijn niet bereid ze te leveren. Conform de uitspraken van de Verenigde Naties keren ze zich af van het gebruik van dodelijke straffen voor economische delicten.

Vietnam hanteert de doodstraf voor economische delicten

Vietnam hanteert de doodstraf voor economische delicten

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

3 gedachten over “Vietnam legt bankiers de doodstraf op

 • Dit beleid zouden ze in de hele wereld moeten door voeren, eindelijk gerechtigheid.

  Maar dat zullen de westersere bankiers niet willen dat dit hier wordt ingevoerd, stel je eens voor dat ze gestraft kunnen worden deze elite dat is natuurlijk niet de bedoeling na al die oplichtingen en diefstallen het moet wel lonen blijven en eventuele ook af te kopen van de straf en dan toch veel winst te maken hebben. Echt ouderwets westers bankieren!!

  Beantwoorden
 • De doodstraf is barbaars. Altijd. Wie voor de doodstraf is, is medeplichtig aan moord en bovendien simpel van geest.
  Laten we eens beginnen de daders überhaupt te straffen. Nu kunnen de daders zich nog verschuilen achter de rechtspersoon van het bedrijf. “De bank Bladiebla, kreeg een boete opgelegd van zoveel miljoen”. Daar moet men eens mee stoppen. De bestuurders van die banken moeten persoonlijk worden aangepakt en van hun vermogen worden ontdaan. Net als die fraudeurs met de Libor rente. Die zitten nog altijd in hun mooie villa’s te genieten van ons te veel betaalde rente. De ergste straf die je die mensen kunt geven is veroordelen tot armoede. Confisceren die hap en verdelen onder de mensen die het nodig hebben.

  Beantwoorden
 • ” Op de wereldwijde ranglijst van meest corrupte landen komt het Aziatische land immers slechter uit de bus dan een land als Mexico.”

  De meest corrupte landen zijn USA, UK en de EU landen.
  In deze landen is corruptie geinstitutionaliseert en noemt men het ‘de vrije markt’

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders