Beleggingslessen: het belang van spreiden

Beleggen brengt verschillende soorten risico’s met zich mee. Een goede spreiding is de beste strategie om die risico’s minder groot te maken. Het is zaak om even goed door uw financiën te lopen voordat u begint met beleggen. Als u elke maand nauwelijks tot geen geld overhoudt of als u nauwelijks een buffer heeft voor onvoorziene of vervangingsuitgaven, is het verstandig om te wachten met het zetten van een stap over de drempel van de beurs. Daarnaast moet u bereid zijn om risico te nemen over uw vermogen om een beter resultaat na te streven dan sparen.

Robeco belegt sinds 1929. De belangrijkste les die we geleerd hebben is dat de richting van de financiële markt zich niet laat voorspellen, maar dat beleggers die bereid zijn om ondanks de prijsschommelingen een consistente koers volgen op de lange termijn daarvoor beloond worden. Beleggers in Robeco-fondsen profiteren van de kennis en ervaring die in bijna 90 jaar beleggen is opgedaan. In deze serie beleggen in beleggingsfondsen kunt u lezen wat de andere voordelen zijn van beleggingsfondsen en wat u als beginnende belegger mag verwachten.

Als u gaat beleggen loopt u het risico dat de waarde van uw investering afneemt. Dit risico kan opgesplitst worden in twee vormen. Het komt geregeld voor dat de beurskoers van een aandeel stijgt of daalt door nieuws dat alleen betrekking heeft op de onderneming, zoals de publicatie van jaarcijfers of bij een brand in een fabriek. Dit is het zogeheten bedrijfsspecifieke risico. Het is mogelijk om dit risico te verkleinen door uw beleggingen te verdelen over meerdere aandelen. Als een van uw aandelen hard onderuit gaat door een grote tegenvaller, komt die klap veel harder aan wanneer u slechts twee aandelen in portefeuille heeft dan wanneer in u twintig aandelen belegt. Investeren in een beleggingsfonds is een goede keuze als u met een relatief bescheiden vermogen gespreid wilt beleggen.

Marktrisico

Behalve door bedrijfsspecifieke factoren worden beurskoersen ook beïnvloed door ontwikkelingen die de hele markt raken, zoals de publicatie van economische cijfers of verkiezingen. Dit soort ontwikkelingen valt in de categorie marktrisico. In tegenstelling tot het bedrijfsspecifieke risico is het niet mogelijk om de portefeuille via het spreiden over meerdere aandelen te beschermen tegen het marktrisico. Deze risicovorm vraagt om een andere aanpak.

Spreiden

Een goede manier om de invloed van het marktrisico te verkleinen is door het vermogen te verdelen over verschillende soorten beleggingen. Een beleggingscategorie zoals staatsobligaties reageert heel anders op financieel nieuws en op verschuivingen in het marktsentiment dan aandelen. Er zijn speciale mixfondsen die het vermogen verdelen over verschillende categorieën (meestal aandelen, obligaties en cash), waardoor ze minder gevoelig zijn voor de grillen van de aandelenmarkt.

Een betere optie is het combineren van sparen en beleggen. Uit de grafiek hieronder komt mooi naar voren dat de dalen dan beduidend minder diep zijn en de toppen minder hoog. De waarde schommelingen zijn een stuk kleiner dan wanneer u alleen was gaan beleggen, maar u krijgt wel uitzicht op een rendement dat boven de spaarrente ligt.

rendement-sparen-beleggen

Rendementen van sparen en beleggen sinds 1998 (Bron: Robeco)

In het kort, het belang van spreiden:

  • Door het vermogen te verdelen over een groot aantal aandelen voorkomt u dat een tegenvaller bij één bedrijf veel schade aanricht in de beleggingsportefeuille
  • Als u behalve in aandelen ook investeert in staats- en bedrijfsobligaties beperkt u de waarde schommelingen van uw beleggingen
    Wilt u in een goede spreiding aanbrengen binnen uw beleggingen? Bekijk dan de beleggingsfondsen van Robeco.

 

Robeco

Belangrijke informatie: Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders