Het is de wijsheid van de dag dat 2015 het jaar van de Europese aandelen wordt. Nou is het bijna een Wet van Meden en Perzen dat gedoodverfde kampioenen het meestal niet worden. Wie in die wetmatigheid gelooft, kan maar beter op zoek gaan naar een goed alternatief. Een groeiend aantal beleggers beschouwen Amerikaanse small caps als een aantrekkelijk alternatief. Na een tegenvallend 2014 lijkt deze vermogensklasse weer terug in de gunst van de belegger. De cijfers liegen er in ieder geval niet om…

Volgens onderzoeksbureau EPFR vloeide er in 2014 ruim $31,5 miljard weg uit deze sector, maar in de eerste weken van 2015 is dat verlies nagenoeg gecompenseerd. Zowel de Russell 2000 als de S&P 600 zijn hoog gestegen sinds het begin van 2015. Beide indices bleven in 2014 royaal achter bij de large cap S&P 500. Het voordeel van het achterblijven van beide indices in het afgelopen jaar is, dat de waarderingen er nu verhoudingsgewijs aantrekkelijk uitzien. De k/w’s liggen momenteel onder het langjarig gemiddelde.

russell-2000-companies

Farmacie en biotechnologie doen het goed op de beurs

MKB een alternatief?

De opgang van beide indices illustreert het vertrouwen van beleggers dat de Verenigde Staten in 2015 daadwerkelijk de motor van groei zal zijn. Van die groei profiteert volgens veel strategen het sp500-sp600midden- en kleinbedrijf het meest. De meeste bedrijven in die sector hebben bijna of helemaal geen activiteiten in het buitenland. Ze zijn daarom nagenoeg onkwetsbaar voor tegenwind in het buitenland en hebben al helemaal geen last van valutaschommelingen. Veel Amerikaanse corporates klaagden daar steen en been over tijdens de presentatie van de cijfers over het 4de kwartaal.

Bij Morgan Stanley zijn ze er daarom van overtuigd, dat het een mooi jaar gaat worden voor de kleine bedrijven. Voor de S&P 600 voor small cap bedrijven zien ze een gemiddelde omzetgroei van 6,6%. De winstgroei kan volgens UBS weleens tot boven de 10% komen. Dat steekt schril af bij de verwachtingen voor de S&P 500. Die bedrijven zullen nagenoeg geen omzetgroei laten zien. Het is dat ook niet vreemd dat er een stroom beleggingsgelden op gang komt vanuit de large cap 500 naar de Russell 2000 en de S&P 600. Heel veel geld stroomt dan naar de sectoren farmacie en biotechnologie. Bij nogal veel beleggers overheerst de hoop op de nodige M&A activiteiten bij farmacie en op nieuwe innovatieve medicijnen of behandelingen bij biotechnologie. De toestroom tot de sector small cap biotech is zo groot, dat koersen van bedrijven als Bluebird Bio, Achillon Pharmaceuticals en Radius Health in een jaar tijd verdubbeld zijn. Dat is natuurlijk niet goed voor de waarderingen. Die lopen nu wel heel snel op.

russell-2000-index

Russell 2000 small cap index

Er lijkt voorlopig maar een hobbel op de weg naar een mooi 2015 en dat is de komende renteverhoging. Niemand durft te voorspellen wat de invloed zal zijn. Beleggen lijkt bij tijd en wijle op gokken!

Cor Wijtvliet

Over Cor Wijtvliet: Als econoom studeerde Wijtvliet af op economische geschiedenis en kent hij als geen ander de valkuilen en mogelijkheden van crises. Wijtvliet werkte tot de vorige crisis van 2008 als onderzoeker, analist en vermogensstrateeg voor banken en instellingen zoals het Nederlands Instituut voor het Bank- en Effectenbedrijf (NIBE), Centraal Bureau voor de Statistiek, KBW-Wesselius, Friesland Bank Securities en Van Lanschot Bankiers. Die wereld laat hij in 2009 achter zich en vestigt zich succesvol als onafhankelijk analist. Hij schrijft in 2009 onthullende commentaren en vileine columns en wordt regelmatig gevraagd zijn doortastende kijk op geld- en beleggingszaken te geven in de Nederlandse media. Zo was Dr. Wijtvliets opinie onder andere te zien, te horen en te lezen in RTLZ, Business Nieuws Radio (BNR) en Het Financieele Dagblad (FD).

Meer informatie: