Hoe vind ik een beleggingsfonds dat bij mij past?

In Nederland kunt u kiezen uit een groot aanbod van beleggingsfondsen. Het vinden van een fonds dat aansluit bij uw wensen en behoeftes wordt een stuk eenvoudiger wanneer u eerst in kaart brengt wat uw doelen zijn en hoe lang uw beleggingshorizon is.

Het is zaak om even goed door uw financiën te lopen voordat u begint met beleggen. Als u elke maand nauwelijks tot geen geld overhoudt of als u nauwelijks een buffer heeft voor onvoorziene of vervangingsuitgaven, is het verstandig om te wachten met het zetten van een stap over de drempel van de beurs. Daarnaast moet u bereid zijn om risico te nemen over uw vermogen om een beter resultaat na te streven dan sparen.

De eerste stap om een fonds te vinden dat goed bij u past is om te bepalen welk type beleggingen het beste aansluit bij uw (financiële) doelen en uw risicovoorkeur. Als u het bijvoorbeeld belangrijk vindt om te investeren via een aanpak die niet alleen oog heeft voor financiële resultaten maar ook voor de gevolgen voor mens en maatschappij, kunt u kiezen voor een duurzame beleggingsaanpak. Wie zijn geld een aantal jaren kan missen, heeft over het algemeen veel tijd om de schade van tussentijdse koersdalingen weg te poetsen.

Selectie verfijnen

Behalve het vinden van de beleggingscategorie is het ook zaak om te bedenken welke andere eigenschappen mogelijk goed aansluiten bij uw wensen, zoals bijvoorbeeld een relatief hoge dividend- of rente-uitkering of een beleggingsstijl die de nadruk legt op een bepaalde sector of regio. De Robeco Fondsselector is hierbij een handig hulpmiddel. Behalve op historische rendementen of de verhouding tussen risico en rendement, kunt u ook zoeken aan de hand van specifieke criteria zoals duurzaam beleggen als u verwacht dat bedrijven met oog voor milieu en samenleving het qua rendement niet slechter hoeven te doen dan andere bedrijven. Andere voorbeelden van zoekcriteria zijn dividend – als u op zoek bent naar inkomsten uit de aandelenportefeuille – of trends.

Fondsen vergelijken

De fondsen op dit lijstje kunt u vervolgens naast elkaar leggen en vergelijken wat betreft kosten en historische rendementen. Hoewel prestaties uit het verleden natuurlijk geen garantie vormen voor toekomstige rendementen, kunt u aan de hand van de prestaties over de laatste tien jaar wel een redelijk beeld krijgen van wat u onder verschillende marktomstandigheden van het fonds mag verwachten. Het is bijvoorbeeld een aantrekkelijke eigenschap als de koers van het fonds minder scherp stijgt en daalt dan het marktgemiddelde. Hoewel het fonds mogelijk wat achterblijft, wordt die schade meestal ruimschoots ingelopen in periodes waarin de beurskoersen dalen.

Leren van anderen

Het is interessant om te kijken hoe andere beleggers het marktklimaat inschatten en welke fondsen zij kopen. Ten slotte is het zaak om heel bewust een keuze te maken voor het fonds dat het beste aansluit bij uw doelstellingen – zoals bijvoorbeeld een aanvulling van uw pensioen of de studie van de kinderen – aangezien u in veel gevallen transactiekosten betaalt als u overstapt naar een ander fonds.

In het kort: hoe vind ik een fonds dat bij me past?

  • Bepaal welke beleggingscategorie past bij uw risicotolerantie en beleggingshorizon
  • Kijk of bepaalde eigenschappen – zoals duurzaam of dividend – u aanspreken
  • Breng in kaart hoe het fonds in uiteenlopende marktomstandigheden heeft gepresteerd

Voor het vinden van een fonds wat aansluit bij uw wensen en behoefte kunt gebruik maken van de Fondsselector.

Robeco

Belangrijke informatie: Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders