Passen je beleggingen nog bij je? Doe een check!

Als je al een tijdje aan het beleggen bent kan het zijn dat je meerdere spaar- of beleggingsrekeningen hebt bij verschillende banken. Het is dan verstandig om is kritisch naar je keuzes te kijken die je in het verleden hebt gemaakt. Is bijvoorbeeld je doel tussentijds aangepast of komt je doel in zicht. Evalueer dan of je beleggingen nog goed bij je passen.

1. Financiële doelen

Beleggen doe je om bijvoorbeeld financiële doelen te behalen, denk hierbij aan schenken, grote uitgave of gewoon algemene vermogensgroei. Het is dan belangrijk om zo nu en dan te toetsen of je doel veranderd is omdat bijvoorbeeld je persoonlijke situatie is veranderd. Misschien gaat je kind studeren of wil je een tweede huis kopen. Is je persoonlijke situatie veranderd of kom je dichter bij je doel, dan kan je de hoeveelheid risico aanpassen die je neemt.

2. Het behaalde rendement

Als belegger wordt je beloond voor het risico dat je neemt door te investeren, hoeveel dat rendement is hangt nauw samen met het risico wat je daarbij neemt. Door te kijken naar de verschillende profielen en daarbij behorende rendementen kan je kijken of je wellicht geld laat liggen. Je zou hierbij kunnen overwegen om een expert (vermogensbeheerder) in de armen te sluiten om je beleggingen uit te besteden. Let op: een overstap kan wel kosten met zich meebrengen.

3. Tarieven voor beleggen

Er komen bij het beleggen altijd kosten kijken. Zo betaal je bijvoorbeeld voor transacties en voor het beheer van je beleggingen. Vaak wordt hier onderscheid gemaakt tussen directe en indirecte kosten. Directe kosten zijn voor het uitvoeren en beheren van de beleggingen, dit is een percentage van het gemiddeld belegde vermogen. Indirecte kosten zijn kosten die zijn verwerkt in de beleggingen zelf. Het is van belang om te weten dat je precies betaalt, zo gaat bijvoorbeeld niet elke euro aan kosten ten koste van het rendement. Daarnaast kan je zo ook verschillende aanbieders van vermogensbeheer vergelijken met elkaar.

4. Service en gemak

Een goede beleggingsaanbieder maakt vermogensopbouw zo simpel en gemakkelijk mogelijk voor jou. Daarom is het bij een portefeuillecheck ook verstandig om hier kritisch naar te kijken. Kun jij je beleggingen eenvoudig en op de manier die jij wil volgen? Hoe makkelijk is het om extra vermogen in te leggen, je beleggingen aan te passen of je vermogen op te nemen? En kun je makkelijk bij je aanbieder terecht met vragen of zorgen?

Maak de balans op

Heb je alles uitgezocht en op een rijtje gezet, dan is het tijd om de balans op te maken. Ben je tevreden met de huidige situatie en je aanbieder? Blijf dan met een gerust hart verder gaan met beleggen. Zo niet, kijk dan eventueel naar andere aanbieders. Let bij een eventuele overstap dus goed op de huidige situatie van je levensfase.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.