Powell hint op versoepeling monetair beleid Fed

De Amerikaanse centrale bank staat klaar om haar monetaire beleid te versoepelen. Dat zei Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, vandaag bij de presentatie van een halfjaarlijks rapport over het monetaire beleid van de centrale bank. Door de woorden van Powell brak de Amerikaanse S&P 500 index door de 3.000 punten en kwam de goudprijs opnieuw boven de $1.400 per troy ounce.

In een toelichting voor het Amerikaanse Congres sprak Powell over de geringe werkloosheid en de goede banencijfers, maar noemde hij ook een aantal uitdagingen voor de Amerikaanse economie. Hij noemde onder meer de onzekerheid als gevolg van de handelsoorlog en de verslechtering van economische cijfers elders in de wereld. Hieronder een passage uit de verklaring van Powell.

“Tijdens onze mei-bijeenkomst waren we ons bewust van de voortdurende tegenstroom van de wereldwijde groei en handel, maar er was een voorlopig bewijs dat deze tegenstroom afzwakte. De nieuwste gegevens uit China en Europa waren bemoedigend en er waren berichten over vooruitgang in de handelsbesprekingen met China. Ons voortdurend geduldige standpunt leek passend en de commissie zag geen sterke argumenten om onze beleidsrente aan te passen.

Sinds onze mei-bijeenkomst is deze tegenstroom echter opnieuw teruggekomen, waardoor er meer onzekerheid is ontstaan. Schijnbare vooruitgang in de handel leidde tot meer onzekerheid en onze contacten in het bedrijfsleven en de landbouw melden verhoogde bezorgdheid over handelsontwikkelingen. De groei-indicatoren van over de hele wereld zijn per saldo teleurstellend, wat de vrees doet wekken dat de zwakte in de wereldeconomie de Amerikaanse economie zal blijven beïnvloeden. Deze zorgen hebben mogelijk bijgedragen aan de daling van het bedrijfsvertrouwen in sommige recente onderzoeken en beginnen mogelijk zichtbaar te worden in nieuwe cijfers.”

Federal Reserve staat klaar om rente te verlagen

Powell zei dat de economische situatie sinds de vorige bijeenkomst in mei is verslechterd en dat het aantal onzekerheden is toegenomen. Ook maakt hij zich zorgen over de inflatie, die hardnekkig laag blijft en niet in de buurt komt van de doelstelling van 2% op de middellange termijn. Voor centrale banken is een geringe inflatie een signaal dat kan wijzen op zwakke economische groei.

De financiële markten houden er rekening mee dat de Federal Reserve in juli een renteverlaging zal doorvoeren. Door de goede banencijfers van vorige week vrijdag zijn de verwachtingen wel wat getemperd, maar de kans op tenminste één renteverlaging van 25 basispunten wordt door de markt nog steeds als zeer groot ingeschat.

Het vooruitzicht van een versoepeling van het monetaire beleid stuwde de koersen van aandelen, obligaties en edelmetalen woensdag omhoog. De rente op Amerikaanse staatsleningen daalde, terwijl de euro wat sterker werd ten opzichte van de dollar. De goudprijs schoot omhoog en kwam weer boven de $1.400 per troy ounce. In euro’s steeg de prijs tot boven de €40.000 per kilo.

Dit artikel verscheen eerder op Goudstandaard

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders