Amerika wil meer militaire bases om ISIS te bestrijden

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft een voorstel ingediend om in verschillende landen in Afrika, Zuidwest Azië en het Midden-Oosten nieuwe militaire bases te bouwen. Volgens het Pentagon, het hoofdkwartier van de Amerikaanse defensie, is dat nodig om terreurbeweging ISIS effectiever te kunnen bestrijden. Met deze nieuwe bases verspreid over de regio kan het Amerikaanse leger effectiever informatie verzamelen over de vijand en gerichte bombardementen uitvoeren.

Verschillende hoge ambtenaren van het Amerikaanse ministerie van Defensie zeggen dat het bouwen van een nieuw netwerk van militaire bases in de genoemde gebieden niet alleen bedoeld is om ISIS te bestrijden, maar ook om aanvallen uit te voeren op toekomstige bedreigingen. Denk aan verschillende terreurbewegingen die sympathiseren of zelfs samenwerken met ISIS en die mogelijk een bedreiging vormen voor de stabiliteit in de regio.

Meer militaire bases

“We kunnen de toekomst niet voorspellen, daarom willen we alvast aanwezig zijn met bases – van Morón in Spanje tot Jalalabad in Afghanistan – zodat we kunnen reageren op een reeks van crises, terrorisme en andere dreigingen,” zo verklaarde Ashton Carter van het Amerikaanse ministerie van Defensie tegenover de New York Times. Hij benadrukt dat terrorisme niet stopt bij de grens en dat het daarom van belang is om op regionaal niveau commandanten, spionnen en diplomaten te hebben die informatie kunnen doorgeven aan Washington.

Een grotere militaire aanwezigheid in Afrika en Azië hoeft volgens het Pentagon niet veel te kosten. De schattingen beginnen bij ‘enkele miljoenen dollars’, voornamelijk kosten van personeel en materieel. Verspreid over een groot gebied wil het Amerikaanse leger een aantal kleine militaire bases van 500 tot maximaal 5.000 militairen bouwen.

‘Globale dynamiek’

Volgens woordvoerders van het Amerikaanse leger wil het Pentagon een nieuwe strategie met vier knooppunten uitrollen, waaronder de bestaande militaire bases in Djibouti en Afghanistan. Daar worden vervolgens kleinere bases in landen als Nigeria en Kameroen aan toegevoegd, landen waar de VS nu al missies met ongewapende drones uitvoert om ‘militante groeperingen’ in de gaten te houden. Ook moet de militaire basis in Erbil, gelegen in het noorden van Irak, een grotere rol gaan spelen. Daar zijn momenteel 3.500 Amerikaanse troepen gestationeerd.

Vanuit een nieuwe militaire basis in Zuidwest Europa wil de VS de landen in het westelijke deel van Afrika in de gaten houden. Deze hoofdbasis op Europees grondgebied zal direct communiceren met verschillende kleinere bases in Afrikaanse landen. In Afrika zorgt de aanwezigheid van ISIS op het Sinaï schiereiland en de terreurbeweging Boko Haram voor veel problemen. Daardoor heeft de strijd tegen terreur volgens de Amerikaanse generaal Joseph E. Dunford een ‘globale dynamiek’ gekregen.

Update (11 dec 2015): Meer over dit onderwerp op The Intercept

bases444

Pentagon wil militaire aanwezigheid in Midden-Oosten en Afrika uitbreiden

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders