Europa sluit de deur voor Rusland met nieuwe sancties?

Europa zal de sancties tegen Rusland met nog eens zes maanden verlengen tot juli 2016, zo berichtte Reuters afgelopen weekend. Westerse regeringsleiders zouden hier naar verluid tijdens het laatste G20 topoverleg in Turkije een akkoord over bereikt hebben. De timing van dit besluit is opmerkelijk, juist nu er de wil is met Rusland samen te werken in de strijd tegen terreurbeweging ISIS.

De nieuwe sancties zijn volgens de Europese regeringsleiders nodig zo lang het vredesakkoord van Minsk niet volledig geïmplementeerd is. De regering in Kiev is nog steeds in strijd met de pro-Russische separatisten en zo lang dat conflict voortduurt weigert Europa de sancties tegen Rusland op te heffen. “De verkiezingen in Oekraïne zijn van groot belang. We hebben alleen de kans om te krijgen wat we willen als we vasthouden aan de sancties. De financiële sancties moeten daarom tot het bittere einde van kracht blijven”, zo verklaarde de Europese diplomaat die niet bij naam genoemd wil worden tegenover Reuters.

Samen strijden tegen ISIS

De Franse president Hollande deed kort na de aanslagen in Parijs een beroep op Rusland om samen luchtaanvallen uit te voeren. Op 26 november reist hij zelfs af naar Moskou om met Poetin te praten over een nieuw samenwerkingsverband. De avond daarvoor krijgt de Franse president bezoek van bondskanselier Merkel, die het standpunt van de Duitse regering duidelijk zal maken aan Hollande.

De Russen zijn ondertussen begonnen aan een charmeoffensief. Zo gaf Rusland afgelopen weekend een politiehond cadeau aan de Franse politie om de samenwerking te symboliseren, terwijl de luchtmacht van Rusland de tekst ‘voor Parijs’ op de bommen schrijft waarmee ISIS doelen gebombardeerd worden.

De Russische president Poetin en zijn minister van Defensie Sergei Shoigu (Afbeelding via Politico)

Welke kant kiest Europa?

Europa staat vandaag de dag voor een moeilijk dilemma. Willen ze de strijd tegen ISIS opvoeren, dan kunnen ze de hulp van Rusland goed gebruiken. Maar dat laat zich moeilijk rijmen met sancties tegen Rusland vanwege de gebeurtenissen in Oekraïne.

Met het verlengen van de sancties houdt Europa voet bij stuk, maar doet ze de deur voor een samenwerking met Poetin weer iets verder dicht. Het grote vraagstuk is nu: Moeten we Rusland vergeven voor de annexatie van de Krim en samen optrekken in de strijd tegen ISIS? Of moet Europa bij haar oorspronkelijke standpunt blijven inzake Oekraïne en de handreiking van Poetin afwijzen?

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders