De landen van de G7 hebben besloten de sancties tegen Rusland in juni opnieuw te verlengen, zo bericht Sputnik News. In een verklaring zegt de Britse premier Cameron dat Oekraïne het slachtoffer is geworden van door Rusland gesteunde agressie en dat we dat nooit moeten vergeten. De sancties zullen pas opgeheven worden als alle voorwaarden van het Minsk Akkoord volledig geïmplementeerd zijn, zo verklaarde de groep van zeven grote (Westerse) economieën. Dit akkoord heeft betrekking op het handhaven van een staakt het vuren in Oekraine en het weghalen van troepen en zware wapens uit de conflictgebieden van Oekraïne.

De regeringsleiders van de G7 zijn deze week in Japan bijeen om te praten over actuele thema’s als de sancties tegen Rusland, de wisselkoers van de Japanse yen, het referendum over een ‘Brexit‘ in het Verenigd Koninkrijk en het onlangs ingevoerde Amerikaanse importquotum voor staal uit China.

G7 handhaaft sancties tegen Rusland

De G7 is een discussiegroep van zeven grote Westerse economieën, namelijk de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië en Japan. Rusland hoorde van 1998 tot 2014 ook bij deze groep, maar was niet meer welkom toen de Krim besloot zich bij Rusland aan te sluiten. Nu is het een uitsluitend Westers clubje geworden, waar geen van de BRICS landen bij aanwezig is. De G7 komt bijna jaarlijks bijeen om te praten over de laatste economische, financiële en politieke ontwikkelingen in de wereld.

Dat er sinds het uitsluiten van Rusland alleen nog maar Westers georiënteerde landen in de G7 zitten is volgens Obama juist een voordeel. Eerder deze week zei hij daar het volgende over tegen de pers:“Ik denk dat één van de voordelen van de G7 is dat je gelijkgestemde landen hebt die toegewijd zijn aan democratie, vrije markten en internationale wetten en normen.”

g7-meeting

De G7 landen hebben Rusland uitgezwaaid en verlengen opnieuw de sancties